Glas Koncila br. 3/2022.

PAPA U NOVOGODIŠNJEM GOVORU DIPLOMATIMA
Izbjeći otvaranje nove krize u Bosni i Hercegovini
U FOKUSU
INTERVJU: POLJSKA POVJESNIČARKA TERESA WONTOR-CICHY
KOMENTAR
GVOZDANSKO
Misa o 444. obljetnici obrane kaštela Gvozdanskoga
PAPA FRANJO NA OPĆOJ AUDIJENCIJI ZA PAMĆENJE
Prigrliti i pojednostavniti posvajanje djece
KATOLICI U MANJE POZNATIM ZEMLJAMA SVIJETA
NAŠI RAZGOVORI
TEOLOŠKI OSVRT
MLADI MLADIMA
SUSRET
OBITELJ I MEDIJI
REPORTAŽA

Iz tiska je izašao novi, treći ovogodišnji broj Glasa Koncila pripremljen za nedjelju 16. siječnja.

Naslovnicu nosi Papin novogodišnji govor diplomatima u kojem je nakon dugo vremena ponovno našla svoje mjesto susjedna Bosna i Hercegovina, u kojoj je hrvatski narod jedan od konstitucijskih naroda. U djelu Papina govora našla se i Sirija sa svojom potrebom za »političkim i konstitucijskim reformama«, ali i potrebom da sankcije protiv nje »ne pogađaju izravno svakodnevni život«.

Uz 30. obljetnicu međunarodnoga priznanja Hrvatske Glas Koncila donosi zapise tadašnjega tajnika Svete Stolice za odnose s državama i djelatnika u Državnom tajništvu. Kao i danas, bilo je to ne samo razdoblje epohalnih promjena, nego i razdoblje promjena epoha. U takvoj konstelaciji snaga Sveta Stolica poduzimala je brojne diplomatske aktivnosti da bi i hrvatski narod stekao međunarodno priznanje i zakoračio na put slobode.

U ovotjednom komentaru glavni urednik Branimir Stanić osvrće se na analizu programa predsjedanja Francuske Vijećem Europske unije koje je početkom godine objavila Europska federacija katoličkih obiteljskih udruženja (FAFCE) kojom se iznova potvrdilo da Europskoj uniji obitelj i dalje – nije prioritet.

Sugovornica središnjega intervjua je poljska povjesničarka Teresa Wontor-Cichy koja uz Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta govori o fenomenu zla koncentracijskoga logora dok ovotjedna reportaža čitatelje vodi u šibensku župu novoimenovanoga biskupa Roka Glasnovića. Najstarija hrvatska dijaspora s Janjeva, odnjegovana dalmatinskim duhom u Krešimirovu gradu, iznjedrila je novoga biskupa koji će nakon najavljenoga ređenja pretposljednje siječanjske subote sa 43 godine postati drugi najmlađi hrvatski biskup.

Oko 300 milijuna kršćana diljem svijeta suočeno je s nekim oblikom progona i diskriminacije, a zahvaljujući hrvatskoj stipendiji, troje njih iz Pakistana, Indije i Južnoga Sudana sada studira u Zagrebu. Nakon što steknu znanja i umijeća odlučni su, govore sudionici, u namjeri da se vrate i pomognu svojim domovinama.

Dva se priloga u novom broju osvrću i na sinodski proces savjetovanja Biskupske sinode koja traje pod naslovom »Za sinodalnu Crkvu. Zajedništvo – sudjelovanje – poslanje«. Na kojem su dijelu puta »otočne biskupije« u sinodskom procesu savjetovanja i zašto se uključiti u konzultacije samo su neka od pitanja na koja odgovaraju prilozi.

Rubrika »Mladi mladima« piše o započinjanju nove kalendarske godine s pouzdanjem i vjerom u Boga dok rubrika »Susret« donosi priču o »Teodorinim ikonama« koje su postale ekumenski pothvat umjetnice Mirjane Nikolić.