Glas Koncila br. 31/2021.

INTERVJU: POVJESNIČAR I PRAVNI STRUČNJAK PROF. DDR. MILJENKO BREKALO
OKRUGLI STOL O SLOBODNOJ NEDJELJI KAO CIVILIZACIJSKOM PITANJU
Osloboditi se prividne potrebe odlaska u trgovine nedjeljom
KOMENTAR
DOMOVINSKI RAT KROZ PRIZMU »RATNIH KAPELANA«
Proslavljen Prvi svjetski dan djedova i baka
KUPRES
Kardinal Vinko Puljić predvodio slavlje Obiteljskog dana u BiH
VJERNICI LAICI AKTIVNI U CRKVI
TEOLOŠKI OSVRT
SUSRET
KATOLICI U MANJE POZNATIM ZEMLJAMA SVIJETA
PARIZ
Francuski biskupi protiv uspoređivanja COVID-putovnica s holokaustom
REPORTAŽA: ŽUPA SV. FRANJE ASIŠKOGA – BETINA

Pitanje neradne nedjelje jedna je od središnjih tema novoga broja Glasa Koncila, 31. u tekućoj godini, s nadnevkom od nedjelje 1. kolovoza. Naslovna fotografija prikazuje sudionike okrugloga stola koji je na Hrvatskom katoličkom sveučilištu okupio teologe, sindikaliste, političare i predstavnike sektora trgovine, koji su raspravljali o neradnoj nedjelji poglavito kao civilizacijskom pitanju, o tekovini koju je kršćanstvo podarilo velikom dijelu čovječanstva. Izvještaj s okruglog stola prati naslovnu fotografiju te se nastavlja na čitavoj drugoj stranici tjednika.

Glas Koncila s novim brojem također kreće ususret ovogodišnjem Danu pobjede i domovinske zahvalnosti i Danu hrvatskih branitelja. Urednik Branimir Stanić u svojemu se redovitom komentaru posebno usredotočuje na zahvalnost, a kreće od događa prepunog »olujne« simbolike. Pobjednica, zlatna olimpijska Matea Jelić, k tome još iz Knina, zahvalila je na uspjehu ponajprije Bogu, dajući svima pouku o zahvalnosti. »Srećom, kada se pomalo počne zaboravljati komu prvomu treba zahvaljivati na pobjedama i slobodi, zaobilaznim putem, iz Knina preko Japana, dođe podsjetnik: Hvala Bogu!«, zaključuje Stanić.

U znaku priprave za spomenuta nacionalna slavlja jest i prilog u kojemu se trojica nekadašnjih ratnih kapelana – mons. Tadija Pranjić s istočne bojišnice, Stjepan Zeba s ličke te fra Miljenko Stojić s južne bojišnice – prisjećaju svojih iskustava iz Domovinskoga rata. »Bog im je dao ‘dekrete ljubavi prema domovini’«, znakoviti je naslov priloga.

Među događajima iz života Crkve ističu se izvještaji o proslavama prvog Svjetskog dana djedova i baka, ponajprije iz Rijeke, gdje je središnje slavlje predvodio predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj nadbiskup Mate Uzinić, te iz Vatikana gdje je slavlje, uime pape Franje, predvodio predsjednik Vijeća za promicanje nove evangelizacije nadbiskup Rino Fisichella.

Uz to, Glas Koncila donosi i izvještaj iz Osekova u Sisačkoj biskupiji, gdje je proslavom spomenutog svjetskoga dana završila biskupijska pastoralna godina posvećena djedovima i bakama. U Kupresu je pak predsjednik Biskupske konferencije BiH vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić predvodio slavlje Obiteljskoga dana, o čemu je također izvijestio Glas Koncila.

Upravo je Bosna i Hercegovina, odnosno sudbina Daytonskoga sporazuma a time i Hrvata kao konstitutivnoga naroda, tema je redovitoga intervju u kojemu gostuje dvostruki doktor znanosti, povjesničar i pravno stručnjak s osječke podružnice Instituta »Ivo Pilar« ddr. Miljenko Brekalo. »Bosna i Hercegovina druga je domovina hrvatskoga naroda, gdje je on u formalno-pravnom smislu konstitutivan narod, ali stvarnost na terenu je znatno drugačija zbog poslijeratne politike dijela bošnjačkih političara«, kaže među ostalim sugovornik.

Redovita reportaža vodi čitatelje na hrvatski Jadran, u župu sv. Franje Asiškoga u Betini na poluotoku Murteru, a u rubrici »Vjernici laici aktivni u Crkvi« svoj vjernički život i crkveni angažman dijeli s čitateljima Ivan Prpić Špika, ponosni sin drevnoga Senja, ljubitelj glagoljaštva i staroslavenske liturgije, voditelj katedralnoga zbora »Sv. Cecilija«, pastoralni vijećnik u svojoj župni te u Gospićko-senjskoj biskupiji.

»Dokučiti Boga je teško, a živjeti bez njega nemoguće«, naslov je teološkog osvrta u kojemu dr. Josip Sabol promišlja o kršćanskoj egzistenciji, o vjeri i nevjeri, o utjecaju vjere na društveni život.

Odgoj djece i mladih u momčadskome duhu u središtu je svjedočanstva košarkaškoga trenera Darija Livajića, koje novi broj Glasa Koncila donosi u rubrici »Susret«.

A o Svetome Martinu, koji je obzirom na površinu usporediv s otokom Rabom a nalazi se pod suverenitetom dviju država, Francuske i Nizozemske, te o životu vjernika na tom komadiću karipskoga svijeta čitatelji mogu saznati u novome broju u prilogu o »katolicima u manje poznatim zemljama«.