Glas Koncila br. 32/2022.

ITALIJA
U Padovi proslavljena 80. godišnjica smrti sv. Leopolda Mandića
INTERVJU: PROFESIONALNI VATROGASAC BORIS DUKIĆ
O nedavnim požarima i tome kako se može pomoći vatrogascima
EUROPSKI SUSRET MLADIH »MAGIS EUROPE 2022.«
Doživjeli i kušali Boga u Ignacijevu duhu
KOMENTAR
O drugačijoj proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti
OBITELJSKI DAN U BIH
Božji blagoslov silazi na obitelji po zahvalnosti mlađih i radosti starijih
ISKORACI
Kako osobe s teškoćama uključiti u društvo?
»Mali koncil – Mak« postao nastavno pomagalo u nastavi katoličkoga vjeronauka
BAGDAD
Irački kardinal: »I islamski bi se poglavari trebali ispričati kršćanskim starosjediocima«
NEDJELJNA BIBLIJSKA PORUKA
Kada godišnji odmor uistinu postaje odmor?
(PRI)GOVOR ZNANOSTI
Što uzrokuje toplinske valove i požare?
FELJTON
Kako je nastala prva sveobuhvatna hrvatska studija o ikonama
VJERNICI LAICI AKTIVNI U CRKVI
Matea, Iva i Mia Tokić
SUSRET
Planinar Josip Lukinić
OBITELJ I MEDIJI
Čitanje kao protuodgovor na krizu obrazovanja
REPORTAŽA: ŽUPA BEZGRJEŠNOGA ZAČEĆA BDM U KAŠTEL-ŠTAFILIĆU
I starohrvatski tragovi pomažu rastu vjere i zajedništva

Viješću o inicijativi da se po sv. Leopoldu Mandiću nazove nova padovanska bolnica, koju je aktualizirala i proslava 80. godišnjice njegove smrti koju je u Padovi predvodio angolski biskup i kapucin Vicente Carlos Kiaziku, započinje novi broj Glasa Koncila za nedjelju 7. kolovoza.

Priliku da proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti od komemoracije preraste u oslobođenje u uredničkom je komentaru prepoznao Branimir Stanić. »Baš sada kad se danomice zbrajaju štete koje zbog u rata u Ukrajini trpi čitav svijet, vidi se da se olako i prebrzo prešlo preko nemjerljivih šteta koje je tijekom Domovinskoga rata trpjela vrlo siromašna i izranjavana Hrvatska«, istaknuo je Stanić. Upravo ratna događanja na europskom istoku daju vlastima novu povijesnu šansu da se suoče s naslijeđem nepravde koja je osiromašila Hrvatsku.

U novijoj povijesti Hrvatske malo je prirodnih nepogoda koje se mogu usporediti s nedavnim požarom u Zatonu i Raslini, koji su prvi gasili upravo članovi Dobrovoljnoga vatrogasnoga društva Zaton. »I nas pogađa sveopći manjak radne snage, kao i ekonomska i klimatska kriza«, istaknuo je u razgovoru za Glas Koncila zapovjednik zatonskoga DVD-a Boris Dukić glavne probleme s kojima se vatrogasci suočavaju u pogubnoj požarnoj sezoni.

Opovrgavanju pogubnih kleveta iznesenih na račun sestara milosrdnica u nedavnoj molbi Gornjokarlovačke eparhije posvećena je rubrika »U fokusu«, u kojoj vrhovna poglavarica s. Miroslava Bradica iznosi pravu istinu o sestrama koje su tijekom Drugoga svjetskoga rata od sigurne smrti spasile stotine »kozaračke djece«. Povodom 80. godišnjice smrti sv. Terezije Benedikte od Križa, jedne od nebrojenih mučenica Drugoga svjetskoga rata, dr. Mirjana Pinezić u »Teološkim razgovorima« otkriva i svetičinu metodu suočavanja s ratnim okolnostima, dok metodu koja osobama s invaliditetom olakšava zaposlenje u rubrici »Iskoraci« predstavljaju članovi Udruge nastavnika u djelatnosti ugostiteljskoga obrazovanja. Uz feljton o povijesti prve sveobuhvatne hrvatske studije o ikonama, novi broj donosi i kaštelansku reportažu o »avangardnoj župi« koja raste u kolijevci hrvatske povijesti.