Glas Koncila br. 32-33/2018.

Velika Gospa 2018.

KOMENTAR
INTERVJU: MLADEN PARLOV
NAUK O SMRTNOJ KAZNI
Nedopustiv napad na dostojanstvo osobe
GOSPIN PRALIK
ANTE CILIGA
SVJEDOČANSTVA USLIŠANJA
GOSPODARSKI »BLJESAK«
GRAD BEZGRJEŠNE
MLADI MLADIMA

Velikogospojinski dvobroj Glasa Koncila na 40 stranica s naslovnom fotografijom Majke Božje Remetske iz Zagreba otvara urednički komentar o proslavi svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo u probuđenoj Hrvatskoj. U tekstu naslovljenom »Temelj svim hrvatskim pozitivnostima« Ivan Miklenić među ostalim piše: »Osnaženi božanskom ljubavlju poput Marije, po mjeri svoje otvorenosti, suvremeni hrvatski katolici bit će sposobni obnoviti i preobraziti sebe i svoje obitelji, svoje crkvene zajednice, svoj hrvatski narod i svoju hrvatsku državu. Strujanje božanske ljubavi, koja je u temelju svih pozitivnosti, apsolutno je nezaustavljivo.«

Tematski prilozi povezani uz Veliku Gospu obrađuju raznolike teme: kako živi Grad Bezgrešne Niepokalanow podignut zahvaljujući ljubavi prema Mariji; kako je najstariji lik Majke Božje u hrvatskoj umjetnosti – Gospin pralik – postao stijeg kršćanskoga i nacionalnoga zajedništva; zašto se likovi Majke Božje prikazuju kao crne Madone. Piše se i o redovničkoj zajednici servita –  Redu sluga Blažene Djevice Marije, a donosi se i putopis iz marijanskih svetišta Nedjeljke Andrić-Novinc. Na duplerici su prikupljena svjedočanstva zagovora i uslišanih molitava Majci Božjoj iz Marije Bistrice, Međugorja, Ilače, Dragotina i s Trsata.

O mjestu Blažene Djevice Marije u crkvenoj teološkoj misli i u vjerničkoj praksi govori se u intervjuu Glasa Koncila sa splitskim teologom dr. Mladenom Parlovom, a dotaklo se i fenomena marijanskih ukazanja, ženskoga elementa u kršćanstvu te aktualnih zbivanja u svjetlu Marijina uznesenja. Govoreći da kršćani moraju uvijek buditi nadu te da kršćanski pogled ne trpi katastrofičnost, dr. Parlov se svrnuo i na buđenje marijanske duhovnosti. »Svojevrsni znak vremena – nekomu to može biti čudno – jest i to što marijanska pobožnost cvjeta u moderno i postmoderno doba, kad se čini da je ‘ratio’ pobijedio, da nema više mjesta za religioznu sentimentalnost i da će upravo ljudski razum demaskirati ljudsku potrebu za nekakvom nebeskom majkom«, kazao je sugovornik.

Osam priča hrvatskih branitelja koji su se gospodarski udružili kroz braniteljske zadruge i obiteljska poljoprivredna gospodarstva donose se u reportaži na stranicama Glasa Koncila.

U rubrici »Vjernici laici aktivni u Crkvi« predstavljena je pastoralna i karitativna suradnica u Brestju Ljubica Ćenan, dok »Mladi mladima« na svojim stranicama govore o poniznosti koja dovodi do uspjeha, potaknuti vrjednotama jedinstva i zajedništva u hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji.

U prikazu života istarskoga ateista Ante Cilige koji je Stepinca doživljavao kao svetca govori se i o razotkrivanju pravoga lica komunizma, posebice u Sovjetskoj Rusiji.

Veliki tematski dio posvećen je izvještajima s misa za domovinu koje su slavljene u (nad)biskupijskim središtima u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, a donosi se vijest i o misi zadušnici na prvu godišnjicu smrti fra Bonaventure Dude.

Na inozemnim stranicama najviše zanimanja privlači članak Darka Grdena u kojem se objašnjava nanovo formuliran crkveni nauk o smrtnoj kazni koju se s etičkoga stajališta smatra nedopustivom.

IZVORGlas Koncila br. 32-33/2018.
Prethodni članakUDRUGA »LASTAVICE« SPLIT Uključivanje u svakodnevni život
Sljedeći članakGlas Koncila br. 32-33/2018