Glas Koncila br. 39/2017.

INTERVJU: KISHORE JAYABALAN
STIJEPO GLEĐ MARKOS
O. DR. NIKO BILIĆ
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
DR. STJEPAN BALOBAN
TOMISLAV VELIĆ
AUSTRIJA
Dvogodišnji »moratorij« na krizmu
NAŠI RAZGOVORI
FELJTON
REPORTAŽA: ŽUPA SVETIH ANĐELA U ZAGREBU

Središnjim naslovom na prvoj stranici: „Hrvatska je oduvijek bila duboko prisutna u srcu Ivana Pavla II.” velikom slikom s proslave obljetnice uspostave Požeške biskupije, počinje novi Glas Koncila br. 39 u tekućoj godini s nadnevkom od 1. listopada. Proslava se ciljano duhovno poklopila i sa završetkom Trećega biskupijskog euharistijskog kongresa, održanom pod geslom „Krist danas i uvijeke, naša nada, aleluja!”

Euharistijsko slavlje predvodio je umirovljeni krakovski nadbiskup kardinal Stanislav Dziwisz, dugogodišnji tajnik svetoga pape Ivana Pavla II. uz sudjelovanje brojnih biskupa iz Hrvatske, BiH i inozemstva. „Uvjeren sam da danas sv. Ivan Pavao II. odozgo gleda našu euharistijsku svečanost u Požegi, raduje se i svim nas srcem blagoslivlja!” istaknuo je uz ostalo u propovijedi kardinal Dziwisz.

Glavni urednik u novome broju naslovio je komentar: „Što je otkrio pazinski incident?” u kojemu se osvrće na glasne prosvjede tijekom govora izaslanika predsjednika Hrvatskoga sabora, domaćeg sina zastupnika Antona Klimana, i predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović kad su u svom govoru spomenuli zaslugu hrvatskih katoličkih svećenika i Katoličke Crkve za pripojenje Istre Hrvatskoj, tijekom svečane proslave Dana Istarske županije u Pazinu u ponedjeljak 25. rujna i 74. obljetnice donošenja Pazinskih odluka o sjedinjenju Istre s maticom zemljom te 70. obljetnice Pariške mirovne konferencije. „Pazinski incident razotkrio je nečuveno licemjerje u suvremenom hrvatskom društvu, osobito u političkoj i medijskoj javnosti. Razotkrio je također neosjetljivost za golemu nepravdu koja je prosvjedom članova SAB-a konkretno nanesena Crkvi i hrvatskim katoličkim svećenicima u Istri te opipljiv manjak osjetljivosti za demokratizaciju hrvatskoga društva”, zaključio je urednik.

Komentar se naslanja na priopćenje Porečke i Pulske biskupije „Zvižducima na antifašista mons. Božu Milanovića” odaslano dan nakon događaja na svečanoj sjednici u Pazinu.

U središnjem intervjuu naslovljenom: „Od podjele pomoći mnogo je važnije naučiti ljude kako proizvesti vlastita dobra”, govori Kishore Jayabalan, direktor američkoga instituta koji promiče slobodno tržište i ekonomsku slobodu.

U teološkom promišljanju dr. Stjepan Baloban odgovara na pitanje – Prisutnost Crkve je legitimna činjenica – ali kakva ona treba biti u sekularnoj, laičkoj ili demokratskoj Hrvatskoj?

„Gotovo svakomu trećemu Hrvatu prijeti siromaštvo” naslovljena je središnja tema uvijek aktualne rubrike „Zapažanja”, u kojoj Đurđica Lieb također progovara o problemima gluhonijeme djece, potresnoj životnoj priči proslavljene hrvatske paraolimpijke Sandre Paović i dr.

Tu je i prilog „Svetim pismom ‘zaraženi’ i kompjutoraši”, u kojemu se pojašnjava zašto se biblijska teologija na diplomskoj razini studija poučava na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva.

U rubrici „Susret”, koja je naslovljena „Umiranje je svečaniji trenutak od rađanja”, predstavljen je dobitnik ovogodišnje nagrade „Palijativac godine” – dubrovački tenor Stijepo Gleđ Markos, međunarodno priznat hrvatski tenor koji je odigrao više stotina predstava s glavnim ulogama u mjuziklima, osvajao je i prva mjesta u zabavnoj glazbi na solističkim nastupima na „Zagrebfestu”, „Pjesmama Mediterana”, „Šibenskoj šansoni”… Od aktualnih nastupa sada igra jednu od glavnih uloga povijesnoga mjuzikla i glazbeno-scenskoga spektakla „Mirakul” o Čudotvornoj Gospi Sinjskoj.

„Nepropusni nasip anđela za bližnje”, naslov je reportaže iz Savskog Gaja, na zapadu Novoga Zagreba, koja okuplja oko pet i pol tisuća župljana. Svaku drugu nedjelju župnik Ivan Topolnjak služi misu i u remetinečkom zatvoru.