Glas Koncila br. 41/2023.

POČEO RAT U SVETOJ ZEMLJI
»Rat je uvijek poraz! Svaki je rat poraz!«
KOMENTAR
JERUZALEMSKI PATRIJARH KARDINAL PIERBATTISTA PIZZABALLA NAKON POVRATKA U RATOM POGOĐENI IZRAEL
ŠTO SADRŽI NOVA PAPINA POBUDNICA »LAUDATE DEUM«
UKRAJINSKI SVEĆENIK I KOMUNIKOLOG DR. ANDRIJ ŠESTAK
STRAH, OPERACIJA I GRIJEH
NIJE »MANA S NEBA«
KAKO SE ŽIVI U POZNANOVCU I MAČU
PRAVA SU PRAVA
OHRABRENJE IZ ŠVEDSKE
MEĐUNARODNI DAN ŽENA NA SELU
TKO JE BILA ANKA BEBIĆ, KĆI DOLINE NERETVE NA GLASU SVETOSTI?
ČUDO KOJEMU SE DIVIO I SV. IVAN PAVAO II.
MOJ PRIJATELJ MOBITEL
DIJALOG JE ALAT
HODOČAŠĆE DJELATNIKA GLASA KONCILA STEPINČEVU KARMELU U ZNAKU VAŽNIH JUBILEJA

Novi broj Glasa Koncila pripremljen je za nedjelju 15. listopada. Broj se otvara naslovnom temom s novoga ratnoga žarišta koje se otvorilo na Bliskom istoku – u Svetoj Zemlji.

Latinskoga jeruzalemskoga patrijarha kardinala Pierbattistu Pizzaballu početak sukoba između Izraelaca i Palestinaca zatekao je u Italiji. No vratio se u ratom zahvaćeno područje te je u intervjuu za Glas Koncila rekao da osjeća svojom dužnošću biti u sjedištu svojega patrijarhata iako ne može učiniti mnogo. Strah u vjernika, govori Pizzaballa, u potpunosti je opravdan, osobito među kršćanskom zajednicom koja trpi stalnu prijetnju zračnih napada. »Gotovo svi kršćani u pojasu Gaze našli su utočište u kompleksu župe kako bi poduprli jedni druge. Bez obzira na to, strah od neizvjesne budućnosti i potencijalnoga razvoja događaja izaziva u njih opravdanu zabrinutost«, rekao je u razgovoru za Glas Koncila među ostalim kardinal Pizzaballa.

U ovotjednom komentaru glavni urednik Branimir Stanić piše o doba laži primjećujući da se u posljednje vrijeme u Hrvatskoj i u svijetu zbiva nešto što pred ljude stavlja zasad teško premostiv izazov – mnogi ljudi zapravo sve manje znaju što se oko njih doista zbiva. »Posebno je međutim pogubna tzv. ideološka neistina ako ju čine vlasti ili javne službene osobe u obnašanju svoje dužnosti, čega danas ne nedostaje. Službeno, pa čak i organizirano laganje postalo je danas svojevrsna norma, a malo tko je svjestan da je zapravo riječ ne samo o grijehu, nego i o vrlo teškom kaznenom djelu«, piše među ostalim urednik Stanić.

Početak rata u Izraelu učinio je izlaganje »Transformacija narativa tijekom rusko-ukrajinskoga rata: lokalni i svjetski konteksti« ukrajinskoga svećenika i komunikologa dr. Andrija Šestaka jednom od najaktualnijih tema na međunarodnom simpoziju »Mediji i društvena odgovornost« koji se 13. listopada održava na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Ukrajinski komunikacijski stručnjak, zamoljen za razgovor uoči konferencije na HKS-u i uoči puta u Hrvatsku, spremno je pristao odgovoriti na pitanja Glasa Koncila o manipulacijama ratnim narativima, ruskoj propagandi i ratu u Izraelu.

Četrdesetak minuta vožnje od Zagreba nalazi se Mače, u koje putuje ovotjedna reportaža, i njegova župa Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije, čijim je plaštem natkriljeno i susjedno mjesto Poznanovec. No otkako je u Poznanovcu nedavno dovršena impozantna filijalna crkva nad zagorskom se župom nadvio još jedan svijetli lik – Ivan Pavao II., kojemu je nova crkva posvećena. Gradnja crkve u sredini koja je u desetljećima komunizma bila »crvena tvrđava« može se nazvati i svojevrsnim čudom po zagovoru svetoga pape Poljaka.

Uz 40. obljetnicu proglašenja svetim o. Leopolda Bogdana Mandića, stranice Glasa Koncila donose svjedočanstvo o čudesnom izlječenju Elisabette Ponzolotto iz Ala u talijanskoj pokrajini Trento. Čudo je to koje je utvrđeno 1977. te je bilo ključno u kanonizaciji blaženoga oca Leopolda, a kojemu se divio i sv. papa Ivan Pavao II.

Novi broj Glasa Koncila donosi i izvještaj s prvoga tjedan Sinode o sinodnosti, prikaz nove Papine pobudnice »Laudate Deum« te otkriva tko je bila Anka Bebić, kći doline Neretve na glasu svetosti.