Glas Koncila br. 43/2020.

INTERVJU: DR. MANUEL BARRIOS PRIETO
JAKOV JELINČIĆ
FINANCIRANJE INDUSTRIJE POBAČAJA
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
PAPA NA EKUMENSKOJ MOLITVI
Moguće je graditi svijet mira i zajedno se spasiti
NAGLASI IZ ENCIKLIKE
HRVATSKO ISELJENIŠTVO
Crkva i očuvanje identiteta gastarbajtera
STJEPAN ĆURIĆ
ANTONIO GRKEŠ
REPORTAŽA: NADBISKUPSKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Fotografijom i izvještajem naslovljenim »S Bogom smo uvijek na pobjedničkoj strani« s biskupske hirotonije novoga vladike križevačkoga Milana Stipića u Križevcima otvara se novi 43. broj katoličkoga tjednika Glasa Koncila s nadnevkom nedjelje 25. listopada.

O trendu iseljavanja koji je osiromašio Hrvatsku te nužnosti dijaloga političkih vlasti s ljudima i obiteljima koji su napustili domovinu u svojem komentaru piše glavni urednik Branimir Stanić te među ostalim ističe: »Kad bi bilo političke volje, prvi je veliki izazov demokratski omogućiti da se njihov glas napokon artikulira. Kad bi se deset posto energije koju su dosadašnji vladajući ulagali u pregovore da imaju stabilnu saborsku većinu uložilo i u razgovore s hrvatskim iseljeništvom, vrlo brzo mogao bi se dogoditi ishod jednak čudu.«

Sugovornik intervjua je generalni tajnik dr. Manuel Enrique Barrios Prieto koji govori o jubileju 40. godina postojanja Vijeća biskupskih konferencija Europske unije te izazovima Crkve u Europi u doba pandemije i naglašenoga sekularizma. »Samo u zajedništvu možemo nadvladati teškoće i omogućiti da se Europska unija i dalje razvija kao mirovni projekt, ali i projekt blagostanja. Crkva u tom pogledu može dati važan doprinos, poruku da se ne upadne u strah ili pak sebičnost«, poručio je za Glas Koncila dr. Prieto.

Na inozemnim stranicama, pak, piše se o papi Franji i njegovom programu »globalnoga saveza za odgoj«, kao i o ekumenskoj molitvi i međureligijskom susretu za mir na kojoj je sudjelovao ovoga tjedna te dramatičnom stanju i situaciji u Siriji. Također, na mjestu teološkoga osvrta pojedine naglaske iz nove papine enciklike »Fratelli tutti« prikazuje Darko Grden.

Kako duhovnu glazbu vidi kao »najjači alat« evangelizacije na stranicama Glasa Koncila svjedoči mladi talentirani glazbenik Antonio Grkeš koji govori i o glazbeno-duhovnim aktivnostima Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije.

O financiranju industrije pobačaja i njezinoga propagiranja, iz američke perspektive za Glas Koncila progovara Sue Thayer iz organizacije »40 dana za život« ističući kako se ulažu milijuni dolara u predsjedničke kandidate koji zagovaraju pobačaj.

Susret na stranicama Glasa Koncila posvećen je specijalistu ortopedije i traumatologije Stjepanu Ćuriću koji govori kako bi svojom inovacijom mogao unaprijediti »nošenje gipsa« nakon ozljeda.

Reportaža na duplerici posvećena je Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji u Zagrebu o stotoj obljetnici djelovanja s pravom javnosti, a prikazan je rad te srednjoškolske ustanove kao suvremene škole posvećene cjelovitom odgoju klasičara.

Kao vjernik laik aktivan u Crkvi svoje životno i vjerničko svjedočanstvo dao je Jakov Jelinčić, aktivan u Zajednici bračnih susreta koji je posvjedočio: »I pred vratima vječnosti zahvalan sam Gospodinu na divnoj, kršćanski izgrađenoj supruzi«.