Glas Koncila br. 5/2022.

INTERVJU: PROF. DR. IGOR FILIPČIĆ
DUBROVNIK
Zaređen novi dubrovački biskup Roko Glasnović
U FOKUSU
Otvoren 62. Teološko-pastoralni tjedan
KOMENTAR
ZAGREB
Biskupi na zasjedanju o pandemiji i ekumenizmu
GUAM
NAŠI RAZGOVORI
DNEVNIK U TJEDNIKU
Diljem Hrvatske održana Molitvena osmina za jedinstvo kršćana
ZRENJANIN
MLADI MLADIMA
ZAGREB
Otvorenje jubilarne Godine sv. Franje Saleškoga
POVIJESNI FELJTON
Uz Dan posvećenoga života

»Svi smo Vlahovi ljudi, a to nas obvezuje na zajedništvo« riječi su novozaređenog dubrovačkog biskupa Roka Glasnovića kojima se otvara novi broj Glasa Koncila, priređen za nedjelju 30. siječnja.

Osim velikog izvještaja o biskupskom ređenju Roka Glasnovića u Dubrovniku u fokusu novog Glasa Koncila je i Dan posvećenoga života. Predstavljeno je petnaest hrvatskih redovnica koje su se doživotno zavjetovale, uz 200. obljetnicu rođenja fra Grge Martića aktualizirani su njegovi lik i djelo te život s. Čedomile Čajko, redovnice koja je ostavila neizbrisiv trag u Družbi sestara služavaka Maloga Isusa.

Uz Teološko pastoralni tjedan glavni urednik Glasa Koncila Branimir Stanić piše o poveznicama sinoda i TPT-a. »Upravo su TPT-i, kojima je cilj biti i dijaloški susreti starijih i mlađih generacija pastoralaca, pokazali da su uvijek boljim plodovima rađala okupljanja koja se nisu fokusirala samo na negativnosti, nego su znala vrjednovati dobre prakse, koja nisu raskidala s tradicijom, nego su u tradiciji bila ukorijenjena, koja su ponizno pristupala najtežim problemima ne upadajući u zamku populističkoga samoponižavanja«, piše Stanić.

Gost središnjega intervjua je psihijatar prof. dr. Igor Filipčić koji govori o nadi usred rastućih psihičkih bolesti koje zahvaćaju suvremeno društvo. »Teologiju ojačati psihijatrijom, a psihijatriju teologijom«, središnja je poruka intervjua, u kojem je među ostalim sugovornik kazao: »Zatvaranje, stroge epidemiološke mjere koje uključuju držanje potrebnoga razmaka i karantena pogoduju razvoju raznih oblika ovisnosti i povremeno nasilnomu ponašanju u obitelji te čestim recidivima bolesti u već kronično oboljelih, što znatno pogoršava njihovu kvalitetu života. Kao posljedica pandemije najizraženiji psihički simptom jest anksioznost, a od anksioznih poremećaja u najvećem je porastu posttraumatski stresni poremećaj (PTSP)«.

Uz Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta novi Glas Koncila donosi i razgovor s dr. Matom Artukovićem i dr. Mariom Kevom, autorom i urednikom knjige »Rasprave o hrvatsko-židovskim i srpsko-židovskim odnosima u Hrvatskoj u drugoj polovici 19. i početkom 20. stoljeća«. Knjiga donosi potpuno nove, neočekivane, pa i šokantne činjenice koje su domaćoj i svjetskoj javnosti uglavnom nepoznate.

Novi Glas Koncila otkriva čitateljima i tko je nova predsjednica Europskoga parlamenta te donosi prikaz studije o spolnim zloporabama u Nadbiskupiji München i Freising za razdoblje od 1945. do 2019. godine.