Glas Koncila br. 50/2019.

INTERVJU: IVAN ŠAROLIĆ
VLADO BEGIĆ
PRILIKA
Što prodavači sjećanja žele napraviti Božiću?
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
RIM
Papina medalja hrvatskim mariolozima
ŠPANJOLSKA
Poteškoće s traženjem novih biskupa
MAJKA FRANCUSKOGA DRAGOVOLJCA
KRIŽEVCI
Plodovi duhovnoga književnoga stvaralaštva
FELJTON
REPORTAŽA S BONINOVA

Novi broj Glasa Koncila priređen za nedjelju 15. prosinca otvara se naslovnom fotografijom i prigodnim tekstom o misi za domovinu uz 20. godišnjicu smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, koju je u utorak 10. prosinca u zagrebačkoj prvostolnici predvodio kardinal Josip Bozanić. »Gospodin nam je dao predsjednika Tuđmana u određeno vrijeme, a na nama je da njegov život, važan za hrvatsku povijesti i današnje hrvatsko društvo, čitamo pozorno, ne kao nešto što pripada prošlosti, nego kao poticaj da se pitamo što je nama povjereno te da ostvareno dobro nastavimo razvijati«, istaknuo je među ostalim kardinal Bozanić.

Glavni urednik Glasa Koncila mons. Ivan Miklenić u svome je redovitom komentaru istaknuo da Tuđmanov projekt još nije završen. »U Republici Hrvatskoj sve do sada nisu se uspjeli probiti stvarni legalni i legitimni interesi, a mnogi ljudi još su zarobljeni ucjenama, jugokomunističkim mentalitetom, korupcijom i falsificiranom slikom hrvatske sadašnjosti«, upozorio je mons. Miklenić.

U rubrici intervju, Glas Koncila je ovoga tjedana razgovarao s Ivanom Šarolićem, filozofom i pjesnikom, koji je govorio o bitku ljubavi u filozofsko-teološkoj povijesti. Središnja poruka intervjua jest da je ljubav spasonosna za svakog čovjeka. »Svaki je čovjek, bilo koje vjere ili naroda, dijete Božje, a svaka zemlja, pa i Hrvatska, najprije je Božja, pa tek naša. Mi kršćani u velikoj smo prednosti jer Isus je Bog ljubavi, on nije došao na svijet otkupiti samo kršćane, nego sve kojima je Ljubav najbitnija u njihovu postojanju«, istaknuo je Šarolić.

U rubrici Propisi-pravo-pravda Stjepan Androić piše o mirovinskoj reformi kao ogledalu stanja. U teološkom osvrtu na str. 11 Darko Grden donosi drugi nastavak prikaza Dokumenta vijeća HBK za nauk vjere o čovjeku, njegovoj veličini i pozivu. U novom broju nalazi se i detaljan izvještaj na tri stupca o 11. susretu hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva.

Vlado Čutura priredio je za rubriku susret razgovor s Lyliane Fournier, majkom ubijenog francuskog dragovoljca Jean-Michela Nicoliera. »Idem u Zagreb jer treba pomoći tomu narodu«, apostrofirala je u razgovoru Fournier.

U novom broju u sklopu reportaže predstavljena je župa sv. Petra na Boninovu  u Dubrovniku. Tjedni prilog Glasa Koncila »Prilika« donosi osvrt glazbenog analitičara Marija Šoše o glazbi u božićno vrijeme. »Tradicija hrvatske božićne glazbe je prekrasna i više-manje netaknuta, jer za razliku od američke kulture čija se božićna glazba većinom promiče u javnom prostoru, ona se nikad nije tijesno povezala s korporativnim Božićem«, istaknuo je Šoša.