Glas Koncila br. 7/2019.

INTERVJU: DR. ROMAN ŠUBIĆ
HRVATSKI BISKUPI PATRIJARHU IRINEJU
Praštanje i pomirenje jedini su put oslobođenja
PRILOG
Gdje je granica slobode mišljenja u medijskoj kulturi?
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
KARDINAL MÜLLER
»S obzirom na sve rašireniju zbrku u naučavanju vjere…«
REORGANIZACIJA ZARUKA
MOLITVENI DORUČAK
Predsjednica o ulozi žene
MLADI MLADIMA
SJEĆANJE NA ŽRTVE
REPORTAŽA: ILOK

Ovogodišnje Stepinčevo, 59. godišnjica preminuća hrvatskoga mučenika bl. Alojzija Stepinca, privukla je brojne vjernike na blaženikov grob u zagrebačku prvostolnicu, pa upravo fotografija i izvještaj s toga slavlja otvaraju novi sedmi broj Glasa Koncila s nadnevkom 17. veljače. I u drugim dijelovima domovine i hrvatskoga iseljeništva zabilježena su velika vjernička okupljanja uz Stepinčevo, pa su na više stranica katoličkoga tjednika objavljene brojne vijesti i izrečene poruke.

Pitanje istine u suvremenom hrvatskom društvu dotaknuo je svojoj homiliji na Stepinčevo kardinal Josip Bozanić, što je bio povod uvodnom komentaru glavnoga urednika GK-a mons. Ivana Miklenića pod naslovom »Istina je jedan od temelja«. Osvrćući se posebno na pitanje arhiva, Miklenić je napisao: »Činjenica da sve dosadašnje hrvatske vlasti nisu uspjele isposlovati povrat povijesne građe iz srbijanskih arhiva u Hrvatsku otvara mnogo teških pitanja i o samim hrvatskim vlastima.«

Trend rasta gotovinskih nenamjenskih kredita, zamke pretjerane zaduženosti, hrvatski bankarski sustav, financijska pismenost – neka su od pitanja na koje je u novom broju Glasa Koncila u intervjuu odgovarao viceguverner Hrvatske narodne banke dr. Roman Šubić, inače i voditelj znanstvenoga projekta Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta o financijskoj pismenosti mladih.

U novom broju Glasa Koncila može se pročitati cjelovito pismo koje su biskupi Hrvatske biskupske konferencije uputili patrijarhu Srpske pravoslavne Crkve Irineju, a objavio ga je Tiskovni ured HBK-a.

O socijalnom, teološkom i pravnom karakteru obećanja ženidbe i zaručništvu kao putu otkrivanja svetosti ženidbe uz »blagdan zaljubljenih« piše se u članku koji problematizira nužnost reorganizacije zaruka. Svoja promišljanja o tome je li zaručništvo prevladan koncept budući da brojni mladi počinju živjeti zajedno i prije sklapanja braka podijelila je dr. Marija Džinić s Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Uoči znanstvenoga skupa »Otvaranje imenika – Ubijena i ranjena djeca u Domovinskom ratu« objavljen je prvi nastavak teksta u kojem se saznaje da je u Domovinskom ratu na području Hrvatske ranjeno je oko 1200 djece, a zaboravljeni su jer ih se ne spominje i ne pripadaju skupini hrvatskih ratnih vojnih invalida ni ostalim tjelesnim invalidima.

Reportaža u novom broju Glasa Koncila predstavlja katolički puk »na početku Hrvatske« iz župe sv. Ivana Kapistrana u Iloku koja od prijeratnih oko 6000 vjernika danas okuplja njih oko tri tisuće.

U rubrici »Mladi mladima« autori se bave reformom odgoja i obrazovanja te su donijeli prikaz mišljenja pojedinih hrvatskih stručnjaka kako bi prenijeli glas javnosti i znanosti o reformi školstva.

Na inozemnim se stranicama može čitati o »Manifestu vjere« bivšega pročelnika Kongregacije za nauk vjere kardinala Gerharda Ludwiga Müllera.

U prilogu Prilika u tri su rubrike obrađene zanimljive teme: u »Filmu« piše se o dokumentarcu »Tri identična stranca«, u »Aktualnom« gdje je granica slobode mišljenja u medijskoj kulturi, dok se »Ekologija« bavi močvarama kao bedemima u obrani od poplava.