Glas Koncila br. 7/2020.

INTERVJU: VINKO SABLJO
PRAVNA ANALIZA ODLUKE USTAVNOGA SUDA
MEĐUVJERSKA KONFERENCIJA
Ne će biti mira bez bratstva
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
NOVI FILM O STEPINCU
Poruka za sva vremena
SV. LEOPOLD BOGDAN MANDIĆ
Zaštitnik onkoloških bolesnika u Italiji
CHUCK KONZELMAN
UZ DAN BOLESNIKA
»Preko križa spoznajemo svoje stvarno stanje«
MLADI MLADIMA
REPORTAŽA: JEZERA

Novi sedmi ovogodišnji broj katoličkoga tjednika »Glasa Koncila« s nadnevkom nedjelje 16. veljače u znaku je obilježavanja 60. obljetnice smrti blaženoga Alojzija Stepinca, a već naslovnica novoga broja izvještajem i fotografijama donosi glavne naglaske sa svečanoga slavlja Stepinčeva u zagrebačkoj prvostolnici. Tu je i vijest o Stepinčevu s misnoga slavlja hrvatske rimske zajednice, gdje je slavlje predvodio prefekt Kongregacije za nauk vjere kardinal Luis Francisco Ladaria Ferrer, kao i vijest o novom filmu Višnje Starešine – »Stepinac – kardinal i njegova savjest«.

O proslavi bl. Stepinca u svojem komentaru piše i urednik mons. Ivan Miklenić, među ostalim, ističući: »Ovogodišnja je proslava Stepinčeva bila na putu prema zenitu sjaja bl. Stepinca posebna postaja više nego ijedna proslava do sada jer je imala važne elemente internacionalizacije, zapravo vraćanja kardinala Stepinca na njegovo stvarno i primjereno mjesto u općoj Crkvi i u čovječanstvu.«

O nedavnoj odluci Ustavnoga suda o Zakonu o udomiteljstvu s pravnoga stajališta u novom broju Glasa Koncila piše Katarina Matković, a glavni naslov prenosi redak iz izdvojenoga mišljenja jednoga Ustavnoga sudca: »Udomiteljstvo je ‘lijek’ za dijete bez obitelji, a ne za udomitelje bez djece.«

Sugovornik Glasa Koncila je predsjednik Hrvatskoga svjetskoga kongresa koji govori o odnosu prema hrvatskom iseljeništvu u medijima, mogućnostima povezivanja iseljenik Hrvata s domovinom, a među ostalim je kazao: »Zar je normalno da ikonografija komunističke ideologije ‘krasi’ našu zemlju kad su komunistički simboli svrstani u red nacističkih i fašističkih? To je nezamislivo u Poljskoj ili na Baltiku. Ista ideologija hrvatskoj javnosti nameće negativnu sliku o izvandomovinstvu jer svjesno želi oslabiti pozitivan doprinos koji dajemo domovini.«

Da je pokret za život ponovno ojačao – posebice u Sjedinjenim Američkim Državama koje je duboko polarizirano o pitanju pobačaja za Glas Koncila govori redatelj filma »Neplanirano« Chuck Konzelman nakon održanog Hoda za život u Washingtonu.

Reportaža donosi prikaz života u župi Gospe od Zdravlja u Jezerima na otoku Murteru, zajednice koja svjedoči otočku bliskost u vjeri i duhovnosti naroda privrženoga Crkvi, baštini i tradiciji.

Mladi mladima promatraju svoju generaciju kao prenositelja Božje riječi , rubrika Katolički oblikovatelji kulture prikazuje zauzetoga katoličkoga laika Ivu Prćića starijega, dok novi nastavak povijesnoga feljtona prikazuje neutemeljenost optužbama na život franjevca, glazbenika i mučenika Bernardina Sokola. U Našim razgovorima piše se o tome kako dokazati da Bog postoji, dok posljednja stranica predstavlja kako živi katolička zajednica u kineskom gradu Wuhanu, u središtu koronavirusa.

Detaljan izvještaj donosi poruke katoličkih predstavnika na konferenciji Islamske zajednice koju je zajedno s Hrvatskom biskupskom konferencijom organizirala u povodu prve obljetnice potpisivanja Deklaracije o ljudskom bratstvu za mir u svijetu.