Glas Koncila br. 9/2024.

POTICAJI S KONFERENCIJE »CATHOLIC CRO WOMEN«
KOMENTAR
INTERVJU S BOŠTJANOM MARKOM TURKOM
OD JASLICA DO SVETACA
TKO JE (NE)ODGOVORAN?
ISTRAŽIVANJE UREDA ZA PASTORAL BRAKA I OBITELJI
ŽUPA SV. JOSIPA NA MERTOJAKU
U OČEKIVANJU IZBORA
»ŠTO MOŽE POSLUŽITI ŽIVOMU…«
UZ MEĐUNARODNI DAN ŽENA
S MIGRANTIMA NA MORU
LIJEK NE SMIJE BITI GORI OD BOLESTI
UMIROVLJENI ŠKOLSKI PEDAGOG I RAVNATELJ IVICA ĐAKOVIĆ
KOLIKO SU BRZI ANĐELI?
SUVREMENI MEDIJI I DOBRE VIJESTI

O poticajima koje spajaju poduzetništvo s katoličkom duhovnošću i naukom, a koji su bili upućeni na konferenciji koja je okupila brojne katoličke poduzetnice u Zagrebu – otvara se novi deveti ovogodišnji broj Glasa Koncila s nadnevkom nedjelje 3. ožujka.

Povećanje koeficijenata plaća i ekonomski napredak koje ne prati porast etike i poštenja, kao i propadanje hrvatske poljoprivrede unatoč financijskim poticajima – teme su ovotjednoga komentara glavnoga urednika Branimira Stanića koji među ostalim piše: »Svakoga dobronamjernoga moglo bi zbuniti što u Europi novca nikad nije bilo više, a istinskoga zadovoljstva manje.«

Sugovornik intervjua Glasa Koncila je dr. Boštjan Marko Turk, profesor na Sveučilištu u Ljubljani koji govori o uzrocima ruske agresije na Ukrajinu, nedostatku europske političke vizije. »Današnji europski političari kao da ne žele razumjeti taj princip odgovornosti prema ljudima kojima vladaju, a osim nedostatka dugoročne vizije, oni se uglavnom brinu za neke pojedinačne interese«, objašnjava prof. Turk.

Na stranicama Glasa Koncila može se čitati i o istraživanju Ureda za pastoral braka i obitelji Zagrebačke nadbiskupije koje upozorava na negativna bračna kretanja, ali i moguće pozitivne zaokrete. O tome govore dr. Mislav Kutleša i dr. Marijan Spehnjak.

Reportaža donosi prikaz života splitske župe sv. Josipa na Mertojaku pod naslovom: »Iz atomskoga skloništa izrasla zajednica u kojoj se dijele i radosti i boli«.

Predloženom pandemijskom sporazumu Svjetske zdravstvene organizacije upućene su brojne kritike, osobito zbog dijela sporazuma kojim se predviđa borba protiv pogrješnih informacija i dezinformacija, što bi moglo rezultirati cenzuri neviđenih razmjera, upozorava se u rubrici »Pro vita«.

Mladi mladima uz Međunarodni dan žena pišu o doprinosu žena tijekom povijesti, ali i u suvremenom društvu.

Umirovljeni školski pedagog i ravnatelj Ivica Đaković za Glas Koncila govorio je o negativnim trendovima u hrvatskom školstvu: »Zdrava obitelj, utemeljena na braku muškarca i žene, temelj je zdravog društva. Roditelji prema Ustavu imaju pravo i dužnost ne dopustiti da im djecu bilo tko indoktrinira.«

Uz drugu godišnjice agresije na Ukrajinu, Glas Koncila donosi više reakcija crkvenih predstavnika koji pozivaju na pronalaženje humanosti i uspostavljanje mira.