S MIGRANTIMA NA MORU Putovanje puno nade

Ja, kapetan
»Ja, kapetan« (Io capitano); drama; redatelj: Matteo Garrone; glume: Seydou Sarr, Moustapha Fall

Talijanski film »Ja, kapetan« glasovitoga talijanskoga redatelja Mattea Garronea, nastao u koprodukciji s Francuskom i Belgijom, dobitnik je mnogih nagrada i nominacija, primjerice za najbolji film Europske filmske akademije i za američkoga Oscara, u konkurenciji međunarodnoga filma, koji se dodjeljuje 10. ožujka. Premijeru je imao na Venecijanskom festivalu, gdje je, među ostalim nagradama, primio Srebrnoga lava za režiju i najboljega mladoga glumca. Nakon toga prikazan je u Vatikanu i papa Franjo primio je filmsku ekipu u audijenciju. Razlog je veoma važna tema: migracije i putovanje emigranata do Sicilije. Film je dostupan na internetskim platformama, a očekuje se u kinima.

Scenarij je osmislio Matteo Garrone na temelju stvarnih iskustava brojnih emigranata iz Afrike u Europu. Riječ je o dvojici senegalskih tinejdžera Seydouu i Moussi, koji iz Dakara odlaze kako bi ostvarili bolji život u Europi i pomogli svojim obiteljima koje vrlo teško žive. Snimljeno je na autentičnim mjestima putovanja i fotografija je vrlo lijepa uz prikladnu glazbu. No putovanje je vrlo opasno pa su i pojedine scene u pustinji i zatvoru veoma neugodne. Ima i nadrealnih scena poput magijskoga realizma koje prikazuju njihove želje i snove te pomoći drugima kada to nije bilo ostvarivo. I njima su pomagali dobri ljudi, poput čovjeka koji im je obećao pomoć na Siciliji.

Na tom putovanju punu nade u bolji život dječaci su i sami imali iskušenja i prilike za brzim dozrijevanjem. Tako je jedini način da doplove do Sicilije bio da Seydou, koji nije znao čak ni plivati, vozi brod prepun migranata…