IDEALAN DAR Darivanjem se oslobađa srce

Volonteri projekta »72 sata bez kompromisa«

Treća nedjelja došašća govori o radosti i podsjeća da je Gospodin blizu. Pokazuje koliko je važno ljudima činiti dobro, srce okrenuti Bogu i uvijek zahvaljivati.

I evanđelje govori kako se postiže istinita radost. Darivanjem. Biti dar za druge i dijeliti, a ne kao što se moglo čuti, kako Ivan govori: varati i iskorištavati druge za svoje interese. Umjesto toga vjernici se pozivaju da dijele i da budu zadovoljni onim što imaju, da budu ljubav za druge, ne samo u vremenu došašća, nego uvijek.

Biti u predbožićno vrijeme dar za druge znači da veličinu svoje ljubavi ne treba pokazivati kupovanjem skupocjenih darova, nego pokazati svoje srce prema drugima. Neka dar bude osmijeh, zagrljaj, osjećaj podrške i zajedništva.

Kad čovjek daruje sebe, potpuna radost pojavljuje se u njegovu srcu jer darivanje oslobađa srce. Kad se srce čovjeka daruje za druge, ono se daruje Isusu, a samim time čovjek doživi radost, koja se ne gasi i koja se primijeti na čovjekovu licu. Ona i proizlazi iz čvrstoga odnosa s Bogom. Svatko se može zapitati kakav mu je odnos s Bogom i koliko je on radost za druge.

Prije odlaska na sakrament pomirenja ljudi bi mogli promisliti daruju li sebe za druge ili iskoriste druge za sebe kako bi postigli uspjeh. Vrijeme došašća milosna je prilika da se čovjek preispita kakav je njegov odnos prema drugima. Što za njega znači slušanje drugoga. Kakav je kao prijatelj, čovjek i naposljetku kao kršćanin? To su neka pitanja na koja iskren odgovor svatko može potražiti u svom srcu.

Čovjek će se na najljepši način darovati Gospodinu darujući se drugima. Bogu treba srce čovjeka, koji se može zapitati: Kakvo je moje srce prema njemu i drugima? Potrebno je da čovjek stane, zašuti i čuje srce druge osobe.

Biti u predbožićno vrijeme dar za druge znači da veličinu svoje ljubavi ne treba pokazivati kupovanjem skupocjenih darova, nego pokazati svoje srce prema drugima. Neka dar bude osmijeh, zagrljaj, osjećaj podrške i zajedništva.

Biti dar tako da čovjek izgubi sebe i usredotoči se na osobu koja je pokraj njega. Jer čovjek ima najljepši dar, a to je život, što znači da mu je zadaća ostaviti najbolju verziju sebe za druge, a ne za sebe.

Marija se darovala Gospodinu bez razmišljanja i pouzdano živjela od odnosa s njim. Ona je primjer kakav dar čovjek treba biti drugima.