NIKAD RAZOTKRIVENO OTKRIĆE NA OTOKU UGLJANU Što čuva kršćanska memorija iz IV. stoljeća u Mulinama?

Na otoku Ugljanu (1)

Snimio: Z. Galić | Kršćanska memorija iz IV. stoljeća u Mulinama
To su memorija ili martirij (grobnica s tijelom mučenika), bazilika i mauzolej. Sva tri objekta imala su grobljanski karakter. Nedavno su u blizini lokaliteta i starokršćanskih građevina izgrađeni neprimjereni stambeni i turistički objekti.

Na krajnjem sjeverozapadu otoka Ugljana u uvali Muline nalaze se ostatci triju kultnih ranokršćanskih građevina. To su memorija ili martirij (grobnica s tijelom mučenika), bazilika i mauzolej. Sva tri objekta imala su grobljanski karakter. Izgrađena su u blizini rimske vile rustike i kompleksa za proizvodnju maslinova ulja koji je radio od 1. do 5. stoljeća. Mauzolej je dao izgraditi rimski građanin veletrgovac Manius za sebe i suprugu Corneliaeu. On je bio vlasnik najvećega antičkoga mlina u Dalmaciji za proizvodnju ulja. Tamo se prerađivalo 85 tisuća litara ulja godišnje (3270 amfora od 26 litara).

Memorija iz rane antike važan je objekt za proučavanje začetka kršćanstva u ruralnim područjima na hrvatskom priobalju i otocima. Građevina je četvrtastoga oblika (9,6 x 5,7 m) s dvije polukružne apside koje su smještene na južnoj i istočnoj strani. Kraj južne apside dograđena je četvrtasta prostorija, a ista se nalazi uz sjeverni zid. U apsidama i podu svetišta nalazili su se sarkofazi i mozaici. Predvorje s trijemom (vestibul) zauzimao je veći prostor ispred ulaza u memoriju, a bio je oslonjen na dva stupa. Kasnije su uz taj dio, sa sjeverne strane, dodane dvije memorijalne prostorije (cele) u kojima su se nalazili sarkofazi. Cijeli je objekt imao dvorište sa zapadne strane. Memorija se nalazi u blizini morske obale uz dolaznu cestu do pristaništa za brodice. Sjevernije, nekoliko stotina metara dalje uz obalu ostatci su vile rustike, mlina za tiještenje maslina i mauzoleja, a nešto kasnije izgrađena je bazilika i nalazi se dvadesetak metara istočnije. Cijeli kompleks istražen je i konzerviran pedesetih i šezdesetih godina dvadesetoga stoljeća (akademik Mate Suić), ali rezultati nisu u potpunosti objavljeni. Nedavno su u blizini lokaliteta i starokršćanskih građevina izgrađeni neprimjereni stambeni i turistički objekti.