NOVA KNJIGA GLASA KONCILA Zajedništvo Parca i njegova grada

“Zajedništvo Parca i njegova grada. 1700. obljetnica smrti dubrovačkoga zaštitnika” nova je knjiga dominikanca Ante Gavrića objavljena u izdanju Glasa Koncila.

Riječ je prigodnoj zbirci propovijedi, izrečenih 2016. godine u crkvi sv. Vlaha u Dubrovniku tijekom trodnevne priprave za svetkovinu sv. Vlaha – 30. i 31. siječnja, 1. veljače te na samu svetkovinu dubrovačkoga zaštitnika 3. veljače – na večernjoj misi zahvalnici.

Ton propovijedi svečarski je intoniran jer se 2016. godine u Dubrovniku spominjala 1700. obljetnice mučeničke smrti sv. Vlaha, 600 godina Zakona o zabrani trgovanja robljem i 300 godina od obnove crkve sv. Vlaha. Anto Gavrić, tadašnji dominikanski provincijal, održao je propovijedi jer je Red propovjednika tijekom 2016. godine slavio 800. obljetnicu svojega reda, a i Dubrovnik je prvi grad u Hrvatskoj u koji su, nakon osnivanja reda, došli dominikanci i u kojemu neprekinuto djeluju gotovo 800 godina.

Propovijedi kojima je Gavrić tematizirao odnos sv. Vlaha i Dubrovčana tijekom stoljeća te ih aktualizirao u današnjici, oslonjena su na misna čitanja pojedinoga dana te nose bogate poruke 17-stoljetne povezanosti između sveca zaštitnika i njegova grada. Naslovljene „Sveti Vlaho na dubrovačkom moru života“, „Dubrovački prorok ljubavi“, „Sv. Vlaho – trajni put nasljedovanja“, „Zajedništvo dubrovačke prošlosti, sadašnjosti i budućnosti“, propovijedi su obogaćene i porukama četvorice dominikanaca, Antonina Zaninovića, Tome Vereša, Jordana Kuničića i Ive Martinića, koji su propovijedali trodnevnice za svetkovinu sv. Vlaha tijekom 20. st., a koje su ostale u zapisima.

Predgovor zbirci propovijedi napisao je dubrovački biskup Mate Uzinić, nakon čega slijedi uvodna autorova riječ, a na kraju knjižice popis je svih dominikanaca koji su propovijedali trodnevnicu na Festi sv. Vlaha u Dubrovniku od 1869. godine do danas.

Izdanje je popraćeno fotografijama s prošlogodišnje proslave te panoramskim prikazima Dubrovnika na kojima se izdvaja lik sv. Vlaha. Tako se i fotografijom prikazuje višestoljetno zajedništvo sv. Vlaha, Dubrovčana i dominikanaca.