NOVA POLJSKA ŽUPA POKRENULA VELIKU NOVOST Župljanima digitalni župni ured na usluzi od 0 do 24

Novoosnovana župa u gradu sjedištu Poznanjske nadbiskupije u srednjozapadnom dijelu Poljske, nakon samo tri mjeseca od osnivanja u rujnu ove godine, privukla je pozornost ne samo lokalne Crkve nego i na univerzalnoj razini pokretanjem digitalnoga župnoga ureda. Kako su se pohvalili na svojem profilu na Facebooku u objavi krajem studenoga, župa Imena Isusova omogućuje svojim novim župljanima da krštenje, krizmu, vjenčanje, sprovod, pa čak i ispovijed dogovore putem interneta.

»Naša župa prva je zajednica u Poljskoj s digitalno upravljanim župnim uredom. Putem kalendara možete naručiti nakanu za misu, lako možete prijaviti krštenje ili vjenčanje. Sve je vrlo jednostavno i intuitivno, a ujedno je integrirano sa župnim sustavom SYNODII. Vesele nas takva rješenja«, stoji u objavi na Facebooku. Kako je vidljivo na internetskoj stranici župe, bez napuštanja doma moguće je dogovoriti sve formalnosti vezane uz župni ured, poput termina za primanje sakramenta. Primjerice, može se dogovoriti termin krštenja, a potrebno je pridružiti dokumente te se onda može odabrati željeni datum i vrijeme krštenja. Slično je i za druge sakramente, a kod dogovaranja sakramenta ispovijedi nudi se i mogućnost odabira vremenskoga okvira za susret sa svećenikom.

Tamošnji župnik, prijašnji poznati sveučilišni kapelan Rafał Witkowski rekao je da je novo rješenje digitalnoga župnoga ureda vrlo popularno među župljanima i da je naišlo na pozitivan odgovor. Najviše je interesa, kaže, bilo za naručivanja mise putem interneta. Svećenik je dodao kako je i sama zajednica vrlo posebna: nalazi se pokraj novoga stambenoga naselja, gdje 90 posto stanovnika čine mladi, a sama privremena kapelica nalazi se u stambenoj zgradi na mjestu predviđenom za korisne površine, poput trgovina. »Željeli smo ljudima dati priliku da naprave taj prvi korak putem ove prijateljske internetske stranice. Da se ne bi bojali otići na nepoznato mjesto, a to je župni ured, nego da učine prvi korak, a mi ćemo ih pozvati i ljubazno im pomoći da se pripreme za primanje sakramenata i zajedno s njima sve proći. Taj je prvi korak uvijek najteži«, rekao je župnik župe Imena Isusova u Poznanju Witkowski.