FOTOGRAF GLASA KONCILA MEĐU FINALISTIMA Podržite fotografiju tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića

Religijski motiv u natječaju za novinsku fotografiju godine

Snimio: B. Čović

Među 46 izabranih fotografija koje su ušle u finale Betina natječaja za najbolju novinsku fotografiju godine izabrana je i jedna s religijskim motivom. Fotograf Glasa Koncila Bernard Čović bori se za nagradu publike svojom fotografijom na kojoj je prikazano tijelo hrvatskog sveca Leopolda Bogdana Mandića, snimljenoj u travnju 2016. godine u zagrebačkoj prvostolnici. Glasanje za najbolju fotografiju organizirano je putem Facebook stranice novinske agencije Beta goo.gl/zkx15f, a traje do četvrtka 8. lipnja.

Fotografija koja je osvojila simpatije stručnog žirija nastala je tijekom prošlogodišnjeg pohoda neraspadnutoga tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića Zagrebu, gdje su ga vjernici dočekali s oduševljenjem te se stotinu tisuća ljudi okupilo oko staklenoga sarkofaga. Upirali se mnogi i znatiželjne poglede u tijelo tog 135 centimetara visokoga sveca koji je umro 1942. godine.

»Bila je riječ o crkvenom događaju godine koji sam imao čast izbliza pratiti. Tijekom tri dana mnogi su dolazili vidjeti i dotaknuti tijelo, biti u svečevoj blizini. Energija i snaga koja se osjećala među vjernicima rezultirala je i fotografijom koja je ušla u finale Betina natječaja«, kazao je fotograf Glasa Koncila Bernard Čović koji je 2013. godine na istom natječaju osvojio drugu nagradu žirija.

Betina fotografija godine međunarodni je natječaj profesionalne medijske fotografije na području jugoistočne Europe, a od 2004. godine povezuje fotografe iz dnevnih, lokalnih i drugih novina te magazina i časopisa te želi poticati slobodu izražavanja i važnost fotografije.

Svoj »like« za fotografiju sv. Leopolda Bogdana Mandića možete ostaviti Facebook stranice do 8. lipnja na linku goo.gl/zkx15f.