PRILIKA ZA LIPANJ Novi naraštaj svjetskih katoličkih liječnika

Tema s naslovnice
Politika
Ekonomija
Psihologija
Aktualno
Reportaža
Zdravlje
Glazba
Književnost
Ekologija
Šport – Stojko Vranković

»Novi naraštaj svjetskih katoličkih liječnika«, naslovna je tema lipanjskoga broja »Prilike«, mjesečnoga magazina Glasa Koncila. »Svetost života i medicinska profesija od Humanae Vitae do Laudato Si«, bio je naziv 25. kongresa Svjetskoga saveza katoličkih liječnika (World Federation of Catholic Medical Associations – FIAMC), koji se održavao u Zagrebu od 30. svibnja do 2. lipnja. Najvažnije trenutke četverodnevnoga događaja, tijekom kojega je izabrano novo vodstvo saveza, uz predavanja mnogih uglednika, bilježio je tekstom i fotografijama Jeronim Ban.

»Drukčije katolički liječnik razmišlja o tretiranju početka i kraja ljudskoga života, drukčije o trgovanju organima, drukčije o kvaliteti cjepiva za djecu, drukčije o robotima u medicini… jer nastoji da u ključnom trenutku, kad je u pitanju život, savjest uvijek bude budna«, napisao je urednik Branimir Stanić.

Lipanjska »Prilika« aktualna je športskim stranicama, jer donosi drugačiju najavu Svjetskoga nogometnog prvenstva u Rusiji, s reprezentacijom »jedanaest vjernih«, svjedočanstva nogometaša izrečena u razgovorima za Glas Koncila i njegova izdanja. Uz 25. obljetnicu smrti Dražena Petrovića novinar Tomislav Šovagović razgovarao je s predsjednikom Hrvatskoga košarkaškoga saveza Stojkom Vrankovićem.

»Gubi li narod ulogu suverena u globaliziranim političkim odnosima?«, analizira mr. Ivo Lovrić, dočim dr. Domagoj Sajter promišlja Posljedice izgubljenoga desetljeća od početka ekonomsko-financijske krize. Kako roditelji svojim primjerom odgajaju dijete, tema je rubrike »Psihologija«, a kako glazbenici uspijevaju uskladiti profesionalne i privatne obveze, piše Mario Šoša. Reportaža Marije Samardžije i Zvonimira Atletića posvećena je izvornom hrvatskom mjuziklu o sv. Antunu Padovanskom koji priprema ansambl »Kolbe«. Maturantsko čitanje i (ne)razumijevanje pročitanoga tematizira Nikolina Mesić, a Tihana Mojsinović piše o ugroženosti riba i drugih morskih vrsta.

Uz podsjetnik na važnost brige o stopalima u »Zdravlju«, posljednja stranica donosi lipanjski kviz i mogućnost osvajanja dviju knjiga u izdanju GK-a. (tš, gk)