PRILIKA ZA VELJAČU Treba li djecu »otrgnuti« od interneta?

KNJIŽEVNOST
POLITIKA
SOCIJALNA POLITIKA
FILM
PSIHOLOGIJA
ZDRAVLJE
GLAZBA
ROMAN U NASTAVCIMA (11)
Knjiga puna sarma

Treba li djecu »otrgnuti« od interneta? – naslovna je tema novoga veljačkoga izdanja mjesečnoga magazina Glasa Koncila »Prilika« u kojem psihologinja dr. Lovorka Brajković daje savjet kako djeci ograničiti upotrebu mobitela i interneta te zajednički u društvu roditelja i djece otkrivati realni i virtualni svijet.

Novost u magazinu »Prilika« jest i rubrika naslova »Socijalna politika« koju piše dugogodišnji suradnik dr. Zdenko Babić, a otvorio je pitanje domova za starije i njihove dostupnosti hrvatskim građanima, nakon tragičnoga požara u obiteljskom domu i smrti šest starijih korisnika.

U rubrici Književnost problematizira se ekraniziranje lektirnih naslova, a mnogi učenici upravo filmove koriste kao pripremu za pisanje eseja iz hrvatskoga jezika na državnoj maturi. Je li naivno vjerovati da se filmovi snimaju prema klasicima iz plemenitih kulturoloških razloga, otkriva Nikolina Mesić.

U središtu filmske rubrike jest Netflixov film »Dva pape« u kojem se prikazuje život i odnos dvojice papa: Benedikta XVI. i Franje, no ističe se da iako je riječ o biografskom filmu podatke o stvarnim osobama ne treba uzimati »zdravo za gotovo«.

Oscilacije vremena i atmosferske prilike koje za vrijeme južine izazivaju reakcije u organizmu obrađene su u rubrici Zdravlje, dok je glazbena rubrika posvećena Rogeru Scrutonu uz njegovo preminuće.

Hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije u prvoj polovini 2020. godine, o kojem u rubrici Politika piše Ivo Lovrić, pokušava dati odgovor na pitanje kako Hrvatsku prepoznati kao europsku »uspješnu priču«.

Jedanaesti nastavak romana »Knjiga puna sarme« Nikole Kuzmičića može se pročitati u novoj »Prilici«, a kviz tematizira Svjetsku molitvenu osminu za jedinstvo kršćana.