KAKO JE RASPELO NIKNULO U KAPELICU Kapela sv. Stjepana u Humu Stubičkom

Na obroncima Medvednice (67)

U okolici Gornje Stubice smjestila su se sela koja su razasuta po brježuljcima spojenima s obroncima Medvednice, a koji se lagano spuštaju prema Stubičkoj dolini i Hrvatskom zagorju. Sjeverno od ceste Sv. Matej – Gornja i Donja Stubica nalaze se sela Hum Stubički, Sekirevo Selo i Šagudovec. Iznad sela Hum Stubički g. 2005. izgrađena je u Gornjim Leškovićima na mjestu staroga raspela, a poticajem vjernika toga kraja, kapela (2,80 x 4,30 m) sv. Stjepana »pod Oštrecom«. U to vrijeme župnik Gornje Stubice bio je Ivan Špoljar. Dubravko Škrlin Hren blagoslovio je kapelu 23. rujna 2007.

Od kapele se pruža pogled na cijeli dio sjeveroistočnoga Hrvatskoga zagorja s gorom Ivanščicom, Lazom, Sv. Matejom i Medvednicom na jugu.

Ploča sa zapisom o izgradnji i blagoslovu postavljena je ispod oltarnoga stola koji se nalazi u polukružnoj apsidi ispred začelnoga zida sa slikom sv. Stjepana. Svetac je prikazan u pejzažu Hrvatskoga zagorja s tom kapelom, župnom crkvom te kruhom i knjigom u rukama. Ispod njegovih nogu nacrtano je kamenje, simbol njegova mučeništva. Bočno na zidovima svetišta postavljene su slike Majke Božje koju krune dva anđela i slika sv. Josipa s malim Isusom i ljiljanom u ruci. Slike su djelo umjetnika Damira Kukavice iz g. 2006. Cijelo pročelje, na koje se nastavlja mali toranj zvonika, ima staklena vrata i prozore na ulazu. S velikim staklenim površinama u prednjem dijelu i na bočnim zidovima kapela je prepuna dnevne svjetlosti. Iznad ulaznih vrata, ispod krovišta, postavljeno je raspelo na spomen nekadašnjega »krajputaša«. Građevina je pokrivena crijepom i popločena kamenim pločama. Izgrađena je na platou oko kojega je zasađeno zelenilo. Od kapele se pruža pogled na cijeli dio sjeveroistočnoga Hrvatskoga zagorja s gorom Ivanščicom, Lazom, Sv. Matejom i Medvednicom na jugu.

Mise su radnim danima u 19 sati prema dogovoru ili za svetkovinu sv. Stjepana prvomučenika (26. prosinca).