100 GODINA VOJSKE BEZGRJEŠNE »Oružje« je molitva i zaštita nebeske Majke

Snimio: Z. Atletić
Udruga “Vojske Bezgrješne” slavi 100 godina svojega postojanja (1917. – 2017.). Slavljenička godina otvorena je 16. listopada 2016., a sve do 16. listopada ove godine bit će proslavljena brojnim susretima i molitvom na kojima će sudjelovati brojni Marijini “vojnici”. To je prava prilika da se upoznamo s “vojskom” koja se bori ljubavlju i molitvom.

“Vojsku Bezgrješne” osnovao je u Rimu 16. listopada 1917. godine sv. Maksimilijan Kolbe. Bijaše to vrlo teško vrijeme za Crkvu; vrijeme ratova, vrijeme nastajanja različitih političkih sustava i pokreta koji su za cilj imali zatiranje vjere, progon Crkve i vjernika.

Kako bi se borio protiv toga, o. Maksimilijan je shvatio da treba vojsku. Ali ne bilo kakvu, već onu čije će “oružje” biti molitva i zaštita nebeske Majke. Tako je osnovana marijanska udruga “Vojska Bezgrješne”, čiji je cilj obraćenje grješnikâ i neprijatelja Crkve, te posvećenje svih kršćana.

Molitva članova “Vojske Bezgrešne”
O, Marijo, bez grijeha začeta,
moli za nas koji se tebi utječemo
i za sve one koji se tebi ne utječu,
a naročito za neprijatelje svete Crkve
i za sve one koji su tebi preporučeni.
Vojska koja prima baš svakoga
Sv. Katarina Laboure

Danas je “Vojska Bezgrješne” prisutna na gotovo svim kontinentima i među svim narodima svijeta. To zahvaljuje činjenici da se u nju mogu učlaniti svi vjernici: svećenici, redovnici, muškarci i žene, odrasli, djeca, starci, zdravi i bolesni… Baš svi!

Jedina zadaća svih članova jest pravi kršćanski život, nošenje čudotvorne medaljice te svakodnevna molitva kratkoga zaziva kojim se traži Gospina zaštita i posebno moli za obraćenje neprijatelja Crkve.

Čudotvorna medaljica

Bezgrješna je ideal kojemu treba težiti, isticao je neprestano sv. Maksimilijan, osobito nadahnut pobožnošću Blaženoj Djevici Mariji – od začeća očuvanoj od svake mrlje iskonskoga grijeha. Ta je pobožnost plod Marijinih ukazanja sv. Katarini Laboure (1830.), kojoj je povjerila izradu medaljice sa svojim likom i natpisom “Ja sam Bezgrješno začeće!”

Na naličju medaljice nalazi se slovo M (Marijin monogram), a iznad njega je križ čiji je temelj slovo I (Isusov monogram). Ispod njih smješteni su Presveto Srce Isusovo, okrunjeno trnovom krunom i Presveto Srce Marijino, probodeno mačem. Kako su se po njoj dogodila brojna čudesa, vjernici su ju ubrzo prozvali “čudotvornom medaljicom”.

Sv. Maksimilijan Kolbe
Maksmilijan Kolbe rođen je 8. siječnja 1894. u Poljskoj. Kao dijete bio je nestašan i “zločest” te ga je, kad je imao deset godina, majka jednom prilično izgrdila. Utučen je otišao u crkvu sv. Mateja, odakle se vratio preobražen. U crkvi je, naime, ugledao Gospu koja mu je ponudila dvije krune: bijelu (svetost) i crvenu (mučeništvo) i upitala ga koju želi? Izabrao je obje!
Taj je događaj obilježio njegov život. Postao je svećenik i redovnik, franjevac konventualac koji je cijeli svoj život posvetio širenju pobožnosti Blaženoj Djevici Mariji. Sve do svoje mučeničke smrti 1941. u zloglasnom nacističkom logoru Auschwitz, dobrovoljno davši svoj život umjesto mladoga poljskoga narednika s petero djece, koji je bio određen za pogubljenje.