Glas Koncila br. 12/2018.

INTERVJU: MR. DAMIR JUKICA
ANDRZEJ JASIONOWSKI
KATARINA TADIĆ
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
»BOG JE MLAD«
Nova knjiga pape Franje
SPLIT
Liječničko zvanje mora biti čovječno
JERUZALEM
MONS. PERIČIĆ
Uz njega je i svetcu Hrvatska postajala bližom
NOVI FELJTON
REPORTAŽA IZ BRDOVCA

„Papa Franjo: “To ja nazivam ‘ideološkim kolonizacijama'”“, glavni je naslov dvanaestoga broja Glasa Koncila, s nadnevkom Nedjelje Muke Gospodnje 25. ožujka. Novinar Darko Grden piše da će uskoro biti objavljena dva dokumenta Svete Stolice o neprihvatljivosti rodne ideologije, jedan od Kongregacije za katolički odgoj, te drugi, koji dublje zahvaća u antropološke aspekte rodne teorije, koji priprema Kongregacija za nauk vjere. Detaljno se analizira i Službeno stajalište (Position paper) o pitanju roda, koje je stalna misija Svete Stolice pri Vijeću Europe predala u ožujku 2017. Vijeću Europe.

„Treba li uništiti hrvatski narod?“, pita se u uredničkom komentaru Ivan Miklenić, analizirajući temu ratifikacije Istanbulske konvencije. „Rodna ideologija, koja nema ama baš nikakvo znanstveno pokriće, prokazana je i od pape Franje, od više nacionalnih episkopata, uključujući i hrvatski, ali i od brojnih suvremenih mislilaca i intelektualaca s različitih područja širom svijeta i Hrvatske, kao ideologija koja je uperena i protiv postojećih obitelji i unutrašnjih obiteljskih odnosa, ali i protiv budućnosti odnosno same opstojnosti braka i obitelji jer afirmira ekstremni individualizam“, piše među ostalim glavni urednik Glasa Koncila.

Još je nekoliko tema u novom broju posvećeno analizi Istanbulske konvencije. U „Zapažanjima“ je Đurđica Ivanišević Lieb razgovarala s dr. Goranom Dodigom i dr. Mihovilom Biočićem, a u „Prigovoru znanosti“ Valerije Vrček s dr. Matkom Marušićem.

Kako se Veliki tjedan slavi na najsvetijem mjestu kršćanstva, može se doznati u tekstu Ivana Taševa „Dan kada Kristov grob u Jeruzalemu nije prazan“. »Velik je i neizmjeran dar biti na svetim mjestima. Zasigurno naš život ovdje unutar bazilike svetoga Groba nije lak, pun je odricanja i žrtve, posebice to dolazi do izražaja ako se pogleda naš dnevni red koji imamo kao samostanska zajednica«, izjavio je za Glas Koncila fra Siniša Srebrenović.

O povjerenstvima i udrugama u Hrvatskoj govori mr. Damir Jukica, koji se nakon umirovljenja s više od četiri godine braniteljskoga staža angažirao u Sindikatu umirovljenika Hrvatske. „Za programe civilnoga društva od poreznih se obveznika na nacionalnoj, županijskoj i gradskoj razini godišnje izdvaja čak 1,5 milijardi kuna ili 600 do 700 kuna godišnje po stanovniku“, napominje mr. Jukica koji smatra potrebnim nadići podjele na »vukovarsku« i »udbašku« Hrvatske.

Izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Poljske u Republici Hrvatskoj Andrzej Jasionowski komentirao je Tomislavu Vukoviću odnos dviju zemalja, ističući idealne uvjete za suradnju u energetskom sektoru. »Na forumu Europske unije izražavamo neslaganje s mehanizmom automatske raspodjele izbjeglica zbog mogućih negativnih društvenih posljedica takva postupka te nedostatka mogućnosti učinkovite zaštite pred nekontroliranim priljevom ekonomskih imigranata.«, kazao je Jasionowski.

U rubrici „Vjernici laici aktivni u crkvi“ svjedoči doktorandica filozofije Katarina Tadić, koja evangelizira na Golom otoku. »Mladima pokušavamo posvijestiti totalitarni komunistički sustav i njegove tragove danas«, napominje angažirana Velikogoričanka.

Iznimno svjedočanstvo vjere u trenutcima bolesti iznijela je Javorka Pangerčić u rubrici „Drugačiji su među nama“. »Nisam zazivala Boga da me spasi i pomogne mi, nego sam znala da je sve u njegovim rukama i na meni je bilo da se tomu prepustim. Nisam plakala, histerizirala, izluđivala sebe i okolinu, nego sam se jednostavno pustila niz rijeku života da me nosi. Ne tražim od Boga, nego mu zahvaljujem!« rekla je Pangerčić.

Novi povijesni feljton tematizira zločine srpskih postrojba 1991. na slatinskom području. Nizanka donosi kronologiju i opise zločina srpskih paravojnih postrojba na slatinskom području u Balincima, Četekovcu i Čojlugu 4. rujna 1991. te Voćinu, Humu i okolici od sredine srpnja do sredine prosinca 1991., kao i popise žrtava i osumnjičenih za zločine prema knjizi dr. Miljenka Brekala »Slatinska kronika Domovinskoga rata«.

Među katoličkim oblikovateljima kulture predstavljeno je životno djelo „ženskoga Merza“ Albe Goll, dočim je u hrvatskoj duhovnoj poeziji prigodno objavljena pjesma „Cvjetnica“ Vladimira Pavlovića.

Posljednja stranica Glasa Koncila upoznaje čitatelje s Bijelom stijenom Banićevca i optimističnom obitelji Došlić s tri naraštaja muškaraca. Nova karikatura Srećka Puntarića Felixa naslonjena je na križaljku u znaku novoga hvarskoga biskupa. (tš, gk)