Glas Koncila br. 13/2022.

INTERVJU S NADBISKUPOM TOMOM VUKŠIĆEM
Papa na Blagovijest posvećuje Rusiju i Ukrajinu Bezgrješnomu Srcu Marijinu
KOMENTAR
ZAGREB
Potpisan ugovor o položaju Hrvatskoga Caritasa
MOSTAR
Biskupi BiH izabrali novoga predsjednika konferencije i ugostili Papina »ministra vanjskih poslova«
VATIKAN
Videovezom razgovarali ruski pravoslavni patrijarh Kiril i papa Franjo
NAŠI RAZGOVORI
DNEVNIK U TJEDNIKU
Tko su natjecatelji »finala« Vjeronaučne olimpijade?
KATOLICI U MANJE POZNATIM ZEMLJAMA SVIJETA
TABLOID
REPORTAŽA: ŽUPA SV. ROKA U GALIŽANI

Službenim prijevodom molitve čina posvete Rusije i Ukrajine Bezgrješnomu Srcu Marijinu, koju će Papa izmoliti na blagdan Navještenja Gospodinova, započinje novi broj Glasa Koncila pripremljen za nedjelju 27. ožujka. O duhovnom i društvenom značenju te svečane posvete više je riječi u rubrici »Teološki osvrt«, a rubrika »Iz Crkve u svijetu« donosi pregled nove apostolske konstitucije o ustroju rimske kurije »Propovijedajte evanđelje«

U uredničkom komentaru Branimir Stanić upozorio je na opasnu zabranu kojom je Grad Sisak Caritasu onemogućio organizaciju karitativne akcije za Ukrajinu u mjesnim školama. »Čini se kao da je čitavo hrvatsko društvo netko prevezao vremenskim strojem u komunističko doba«, ističe Stanić primjećujući kako je znakovito da je zabrana donesena blizu 85. obljetnice enciklike »Divini Redemptoris«, kojom je papa Pio XI. osudio komunizam.

U središnjem intervjuu novi predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić govorio je o posjetu tajnika Svete Stolice za odnose s državama nadbiskupa Paula Richarda Gallaghera Bosni i Hercegovini, ali i o položaju Hrvata u toj zemlji. »BiH je već desetljećima u stanju ‘nedovršene države’ prije svega u svom postojećem pravnom sustavu, ali zbog primjene nepravednih i nedorečenih zakona problematična je i u etičkom smislu«, rekao je mons. Vukšić.

Rubrika »Reportaža« donosi izvještaj iz istarske župe sv. Roka u Galižani. Župljani, koji naraštajima njeguju pučko pjevanje i na hrvatskom i na talijanskom jeziku, svjedoče kako su po molitvi primili milost da imaju stalnoga župnika, ali i kako se mlade obitelji nakon iseljavanja polako vraćaju u istarski kraj.

I u ovom broju posebno je mjesto dano ratom pogođenoj Ukrajini. Donosimo izvještaj o prvom tegljaču Hrvatskoga Caritasa koji je s 20 tona humanitarne pomoći 19. ožujka krenuo prema Kijivu. U novom Glasu Koncila, uz koji dolazi i mjesečni magazin Prilika, nalazi se i tekst o službenici Božjoj Majci Klaudiji Boellein, hrvatskoj uršulinki koja je u godinama fatimskih ukazanja od Krista primila poziv da svoje dugogodišnje patnje prinese za obraćenje Rusije.