Glas Koncila br. 22/2018.

INTERVJU: PROF. DR. MARIJAN GRUBEŠIĆ
JASMINKA ŠPANIĆ
REFERENDUM U IRSKOJ
»Nema se što slaviti«
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
ZAGREB
Lošiji ishodi djece odrasle u istospolnim zajednicama
RIJEKA
Stoljeće salezijanske nazočnosti
SISAK
Ofenziva protiv hrvatskoga identiteta
NOVI DOKUMENT
BRODSKO VINOGORJE
Otvoren Stadlerov centar i samostan
ZAVOJANE
Fra Karlo Ćulum ubijen je zbog svoga svećeništva
RIJEKA – PODVEŽICA

Majka Božja od Kamenitih vrata, zaštitnica grada Zagreba i svih njegovih žitelja, dominira naslovnicom novoga broja Glasa Koncila, 22. u godini 2018. s nadnevkom od nedjelje 3. lipnja. Budući da se ovogodišnja liturgijska proslava, koja je s četvrtka zbog svetkovine Tijelova pomaknuta na srijedu 30. svibnja, održava prekasno da bi o njoj Glas Koncila mogao izvijestiti, tjednik ispod fotografije s jednog od prijašnjih slavlja donosi tekst u kojemu ističe važnost proslave i Marijine zaštite nad gradom Zagrebom ne samo za njegove stanovnike, nego i za cijelu Hrvatsku i sve Hrvate. U Zagrebu se, naime, nalaze središnje institucije hrvatske države, pa i Crkve u Hrvatskoj. Zagreb je, ističe se u tekstu, također mjesto gdje se životno susreću stanovnici svih hrvatskih krajeva, a mnogi gosti iz cijeloga svijeta upravo u Zagrebu susreću Hrvatsku.

»Dokle to Hrvatska ide natrag?«, naslov je i svojevrsni zajednički nazivnik redovitoga komentara u kojemu urednik Glasa Koncila mons. Ivan Miklenić upozorava na niz negativnosti i loših kretanja. Tako, između ostaloga, postavlja pitanje »jesu li u pravu oni koji tvrde da u Hrvatskoj sadašnja vlast sve više sliči na republičku vlast iz 1998. godine«. Nakon analize niza pojava na političkoj i općedruštvenoj pozornici, među kojima je i prikupljanje potpisa za tri referendumska pitanja, urednik zaključuje: »Vladi nije ni palo na pamet da imalo pospješi demokratske procese olakšavanjem referenduma, a kamoli da bi planirala promjenu izbornoga zakonodavstva premda je svima očito da bez toga Hrvatska ne može naprijed. Ne znači li to da se potrebne promjene u Hrvatskoj ne mogu očekivati od političkih stranaka, nego da svi građani moraju pridonijeti stvaranju novih okolnosti, koje će, kao i krajem osamdesetih, dovesti do stvarnih promjena?«

Od ukupno 79 hrvatskih misionara i misionarka u 27 zemalja svijeta, njih 35 djeluje u Afirici. Koji su to misionari i u kojim zemljama djeluju može se saznati iz objavljenog priopćenja Papinskih misijskih djela u Zegrebu, koje se je oglasilo u povodu Dana Afrike, 25. svibnja. Glas Koncila donosi i dijelove priopćenja Svetoga sinoda Srpske pravoslavne Crkve koji, kako to sugerira naslov teksta, predstavljaju »teške optužbe na račun hrvatskih biskupa«. Među izvještajima iz života Crkve u Hrvatskoj ističe se i onaj o izlaganju američkoga sociologa dr. Marka Regnerusa, održanog na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, pod naslovom: »Lošiji ishodi djece odrasle u istospolnim zajednicama«. Među izvještajima o životu Crkve u svijetu u novome se broju nalazi onaj koji prenosi reakcije nakon referenduma o pobačaju u Irskoj, s naglaskom na pitanjima koja nameće ishod glasovanja.

Prof. dr. Marijan Grubešić iz Zavoda za zaštitu šuma i lovstvo Šumarskoga fakulteta gost je redovitoga intervjua u novme broju Glasa Koncila. »Zašto se hrvatsko prodaje u bescjenje?«, naslov je intervjua, a kako sugovornik razmišlja svjedoči sljedeći izvadak: »Prema podatcima o odstrjelu krupne divljači u Hrvatskoj se godišnje »proizvede« više od 2000 tona mesa divljači (divljačine), što je iznimna baza za proizvode od mesa divljači, koji su u Hrvatskoj, kao domaći proizvod, tek sporadično prisutni na tržištu te dio gastronomske ponude u turističkoj sezoni.«

Redovita reportaža u novome broju vodi čitatelja u riječku župu sv. Terezije od Djeteta Isusa na Podvežici. U rubrici »Vjernici laici aktivni u Crkvi« o svojemu životu i angažmanu svjedoči Jasminka Španić, voditeljica dječega župnoga zbora i pastoralna vječnica u župi sv. Antuna Padovanskoga u Sesvetskim selima.

Novi broj Glasa Koncila donosi i početak novoga povjesnoga feljtona, koji govori o prisutnosti grkokatolika u Dalmaciji, »od prve unije godine 1648. čiji je glavni nositelj bio pravoslavni episkop Epifanije Stefanović«. Novi »Koncil« donosi i prvi dio prikaza novog dokumenta »Gospodarska i financijska pitanja«, koji su zajednički objavila dva dikasterija Svete Stolice, Kongregacija za nauk vjere i Dikasterij za služenje integralnomu ljudskomu razvoju. Riječ je, kako kaže sam dokument, o »promišljanjima za etičko razlučivanje nekih aspekata sadašnjega gospodarsko-financijskoga sustava«, a prvi dio priloga nosi naslov: »Novac treba služiti, a ne gospodariti«.