Glas Koncila br. 23/2017.

INTERVJU: MR. VLADIMIR ŠUMANOVIĆ
»RIM, A NE BEOGRAD« – MIRNA OFENZIVA KATOLIČKE CRKVE
Crkva je utirala put samostalnoj hrvatskoj državi
MLADI MLADIMA
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
KAMENITA VRATA
Marija ohrabruje i donosi radost
SJEĆANJE NA MACLJU
Mir vama, žrtve i zločinci
PAPA S OBITELJIMA
»Nerođeno dijete« u Papinoj ruci
RAPSKI DRAGOVOLJCI
REPORTAŽA: VIGANJ

Dvije fotografije i izvještaj s 50. jubilarnog vozočašća – blagoslova vozača i automobila u svetištu Majke Božje Jeruzalemske na Trškom vrhu kod Krapine – otvaraju novi, drugi lipanjski broj Glasa Koncila sa središnjom porukom: »Putujuća Crkva traži blagoslov za ovozemaljsko proputovanje«. To najstarije molitveno-blagoslovno okupljanje vozača proslavilo je zlatni jubilej na rođendan Crkve uz zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića.

Koji su stvarni ciljevi nedavnih prosvjeda »GOOD inicijative« te zašto ih smatra propalom prilikom za preodgoj piše u komentaru urednik Ivan Miklenić ističući da je »idejnim vođama prosvjeda stvarno problematično što su vodeće uloge u tzv. Cjelovitoj kurikularnoj reformi izgubili njihovi ideološki i politički istomišljenici i što, barem za sada, ne će moći školu i novi predmet ‘građanski odgoj’ rabiti za preodgoj ‘zaostale’ vjerničke većine.«

Dokaze o partizanskom zločinu na Širokom Brijegu koji govore da je Tito osobno naredio ubojstvo tamošnjih franjevaca u intervjuu Glasu Koncila iznosi mr. Vladimir Šumanović, mladi istraživač Drugoga svjetskoga rata s Hrvatskih studija u Zagrebu. Upućuje na nelogičnosti izvješća divizija, ali i da je britansko državno vodstvo u realnom vremenu bilo upoznato s tim zločinom nad franjevcima.

Cijela je jedna stranica posvećena svjedočanstvima četvorice hrvatskih branitelja s otoka Raba koji su dali velik doprinos u Domovinskom ratu i osjetili zov domovine. Premda nisu imali ni jednu dodirnu točku s ratištima i srpskom agresijom na hrvatski narod, stanovništvo Raba imalo je najveći udio u postotku obrane Hrvatske u odnosu na broj stanovnika – u Domovinskom ratu je sudjelovalo oko 12 posto stanovništva.

S juga Hrvatske reportažu iz župe sv. Mihovila iz mjesta Viganj na Pelješcu koje se posljednjih godina okrenulo turizmu ispisuje novinar Vlado Čutura.

Mladi na svojim stranicama pišu da su mentalne bolesti i stvarnost mladih – od depresije, anksioznih poremećaja, poremećaja hranjenja, ali upućuju i ohrabrujuću poruku: Biti povezan s Bogom i u psihičkoj patnji.

Više je izvještaja s događanja proteklog tjedna našlo put do stranica novog broja Glasa Koncila, pa se tako piše o misi za poslijeratne žrtve jugokomunističkih zločina na Maclju, svečanoj proslavi Majke Božje od Kamenitih vrata, proslavi sv. Kvirina u Sisku i Krku, predstavljanju knjige o projektu »Trinaest stoljeća kršćanstva u Hrvata«.

Drugi nastavak Teološkog osvrta donosi promišljanja dr. Đurice Pardona o teologiji zemlje na temelju metaforike proroka Hošee, a u ovom se nastavku zemlja predstavlja kao dio »Božjega domaćinstva«, te se tvrdi da je razbijanje osovine Bog – čovjek – zemlja postignuto potiskivanjem Boga iz tipično »zemaljskih« sfera, što je u konačnici korijen svake krize.