Glas Koncila br. 27/2023.

VATIKAN
Palije primila i dvojica hrvatskih nadbiskupa metropolita
ORWELLOVA 2023.
KOMENTAR
POREČKA I PULSKA BISKUPIJA
Misionari Crkve u Hrvata susreli se 33. put
TRISTO GODINA FRANJEVAČKE CRKVE U VUKOVARU
Iz redaka franjevačke kronike iščitavali tajne obnove Vukovara
PROMICATELJICA HRVATSKE KNJIŽEVNOSTI NA AMERIČKOM KONTINENTU
NOGOMETNI SUDAC DARKO CVITKOVIĆ
DVOJBE NEMA
(PRI)GOVOR ZNANOSTI
MLADI MLADIMA
EKUMENIZAM I RUSKA AGRESIJA NA UKRAJINU (2)
OBITELJ I MEDIJI
NAŠI MLADOMISNICI 2023.

Iz tiska je izašao novi broj Glasa Koncila pripremljen za nedjelju 9. srpnja. Broj se otvara naslovnom vijesti i fotografijom s mise svetkovine sv. Petra i Pavla na kojoj su palije iz Papinih ruku primili i zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša i riječki nadbiskup Mate Uzinić.

Hoće li se Crkva uopće smjeti nekažnjeno izraziti o spolnom moralu? Pita se tema u fokusu novoga broja koja se povodom 120. obljetnice rođenja pisca Georgea Orwella osvrće na podudaranje ideja o (ne)slobodi koje je Orwell ispisivao u svojim djelima i nedavnoga saslušanoga izvješća u UN-u prema kojem pripadnici monoteističkih religija krše LGBTI prava kažu li išta što može izazvati nelagodu.

Stranice novoga broja Glasa Koncila donose imena i fotografije ovogodišnjih mladomisnika s kojima je stasao novi naraštaj prezbitera Crkve u Hrvata.

Uz stupanje na snagu novoga Zakona o trgovini, kojim je nedjelja u većini trgovina, 2. srpnja, napokon bila neradna komentar piše glavni urednik Branimir Stanić. »Strašno bi bilo kada se iz višegodišnje muke po zakonima kolokvijalno nazvanima zakonima o ‘neradnoj nedjelji’, ne bi izvukla pouka. Nikada se ne će doznati što bi se dogodilo za hrvatski prosperitet da vlasti nisu bile tako slabe na lobije kojima ništa nije sveto, ni čovjek ni nedjelja. No upravo se na primjeru forsiranja »radne nedjelje« može vidjeti kamo mogu dospjeti i društvo i država ako ne slušaju vapaje onih koji žele zaštititi temeljne vrijednosti«, piše među ostalim urednik Stanić.

Hrvatska je, uz Izrael i Irsku, zemlja s najvećom dijasporom, stoga je povezivanje tuzemnih i inozemnih Hrvata važno, kao i promicanje hrvatskoga identiteta u inozemstvu. Jedna od graditeljica mostova između Hrvatske i svijeta je i Irena Stanić Rašin koja je za Glas Koncila pojasnila je zašto su čitanje, prevođenje i izdavanje knjiga važan dio identiteta, osobnosti i vrline čovjeka. »Čini mi se da danas više ne bismo trebali govoriti o spolnoj nejednakosti u književnom svijetu, pogotovo stoga što gotovo svatko može objaviti knjigu ili dosegnuti čitatelje preko društvenih mreža. (…) Mislim da bi suvremenu književnost trebalo vrjednovati prema estetskim, a ne spolnim kriterijima«, rekla je među ostalim sugovornica.

Nogometni sudac Darko Cvitković Prvi je u Hrvatskoj sudio hodomet. Sve popularniji hodomet – sporija inačica nogometa, najraširenije igre na svijetu, ali namijenjena i prilagođena starijoj i teže pokretljivoj populaciji – mogao bi se razvijati i kroz župe jer to bi više zbližavalo ljude, posebice stariju populaciju. Promišlja i o »hodometnoj župnoj ili biskupijskoj ligi«, poput onih malonogometnih katoličkih liga. »Mi smo sada u razvoju i treba promicati hodomet među starijom populacijom«, rekao je Cvitković.

Mladi mladima ovoga tjedna pišu uz Svjetski dan vještina mladih, nastavlja se povijesni feljton o ekumenizmu i ruskoj agresiji na Ukrajinu, a rubrika »Obitelj i mediji« otkriva koje se vrjednote i »antivrjednote« promiču u suvremenim televizijskim serijama.