Glas Koncila br. 31/2022.

Pelješkim mostom napokon povezana Hrvatska uz blagoslov i zvuke crkvenih zvona
INTERVJU: NADBISKUP GINTARAS GRUŠAS
PAPA U KANADI
»Tražim oprost«
KOMENTAR
SUSRET
VATIKAN/BONN
Sveta Stolica očitovala se priopćenjem o Sinodskom putu u Njemačkoj
NAŠI RAZGOVORI
(PRI)GOVOR ZNANOSTI
REPORTAŽA
PROPISI-PRAVO-PRAVDA
MLADI MLADIMA
PRIGODNO
Nova arheološka otkrića na najsvetijem mjestu kršćanstva

Iz tiska je izašao novi broj Glasa Koncila pripremljen za posljednju srpanjsku nedjelju, 31. srpnja. Broj se na naslovnici otvara fotografijom Pelješkoga mosta kojim je uz blagoslov i zvuke crkvenih zvona povezana Hrvatska te fotografijom Pape u susretu s predstavnicima urođeničkih skupina u Kanadi.

Glas Koncila u cijelosti prenosi otvoreno pismo koje su biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine uputili patrijarhu Porfiriju uz SPC-ovo »pribrajanje svecima« djece iz prihvatilišta u Jastrebarskom i Sisku. Na otvoreno pismo biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine patrijarhu Porfiriju osvrće se i u komentaru glavni urednik Glasa Koncila Branimir Stanić. »Kad je riječ o zbrinjavanju »kozaračke djece«, hrvatski biskupi iz Zagreba, Siska, Bjelovara, Varaždina i Križevaca ubrizgali su preko svojega otvorenoga pisma istinu kao protuotrov pogubnomu širenju kleveta i podmetanja na račun katolika«, piše urednik Stanić.

Njemački religijski pedagog dr. Bernhard Grümme, uz objavu kurikula novoga predmeta nazvanoga »kritičko mišljenje« koji je zamišljen kao alternativa vjeronauku, za Glas Koncila govori upravo o alternativi školskomu vjeronauku te ističe da i vjeronauk razvija »kritičko mišljenje«. Na stranicama Teološkoga osvrta – U središtu pozornosti već se neko vrijeme nalazi preokret presude Vrhovnoga suda SAD-a u slučaju Roe protiv Wadea. U tom kontekstu ponovno se u središte vraćaju tri ključna pitanja: Odakle čovjeku njegova prava? Može li pobačaj biti ljudsko pravo? Može li se dopustivost pobačaja odrediti pravnim i političkim konsenzusom?

Predsjednik Vijeća europskih biskupskih konferencija nadbiskup Gintaras Grušas sugovornik je središnjega intervjua novoga broja Glasa Koncila. Nadbiskup Grušas govori o sinodskom hodu, ratu u Ukrajini te Crkvi u Litvi. »Mislim da je glavna tema obnova života Crkve, u smislu da vidimo kamo nas Duh danas vodi, s našim kulturama u modernom društvu, te da vidimo kako nam je odgovoriti na izazove koji se javljaju. Jedan od tih izazova nažalost je rat«, rekao je među ostalim nadbiskup Grušas.

Ovotjedna reportaža donosi prikaz župe sv. Bartola u Kamenici. U konkurenciji s puno poznatijim zagorskim susjedima – Lepoglavom, Bednjom i Ivancem – Kamenica i njezina povijest manje su poznate široj hrvatskoj javnosti. No dojmljiva barokna crkva sv. Bartola na uzvisini u središtu mjesta i oko nje okupljen vjerski život župne zajednice nenametljivo pokazuju da postoji i druga strana medalje, vrijedna pozornosti.

Ana Antolić, mlada vojnikinja koja je među 73 sudionika međunarodnoga natjecanja Memorijala Bojnik Davor Jović – Prvi za Hrvatsku« zahtjevnu stazu od 30 kilometara svladala je u manje od 7 sati, zasluživši tako i prvo mjesto u ženskoj kategoriji, za Glas Koncila govori kako je put do vojne službe započela hodočašćem.

Svjetski poznati talijanski trio »Il Volo«, koji čine bariton Gianluca Ginoble te tenori Ignazio Boschetto i Piero Barone, govori o obitelji, vjeri i susretu s papom Franjom. U sklopu njihove turneje na raspredu se među stotinu svjetskih gradova našao i hrvatski Zaprešić. Rado su talijanski mladići – koji posljednjih godina među mladim generacijama šire ljubav prema talijanskomu opernomu glazbenomu stilu belcanto – prije večernjega koncerta na otvorenom u opuštenom i duhovitom tonu izdvojili vrijeme za razgovor za Glas Koncila u kojem su posebno istaknuli da žele biti primjer mladima pokazujući im da je važno osloniti se na obitelj.