Glas Koncila br. 32-33/2017.

Velika Gospa

KOMENTAR
ZAPAŽANJA
INTERVJU: S. NELA GAŠPAR
PAPINA PORUKA O ODMORU
Otkriti tišinu koja oporavlja
MARIJANSKA SVETIŠTA
MLADI MLADIMA
VERA SVOBODA
TEOLOG MARIJINA UZNESENJA
MLADIFEST SA 35 TISUĆA VJERNIKA
»Idi u Međugorje, širi radosnu vijest!«

Velikogospojinski dvobroj Glasa Koncila, objavljen s nadnevkom od nedjelje 13. kolovoza, otvara fotografija kipa »Gospe od Anđela« postavljene početkom kolovoza u perivoju župne i franjevačke crkve u Imotskom na proslavi 300. obljetnice oslobođenja, o čemu se donosi i opsežan izvještaj. U »marijanskom tonu« obojani su brojni tekstovi i prilozi koji se na četrdeset stranica donose uz svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Da je sloboda temelj svakoga napretka te da bi tu istinu trebalo posebno imati na pameti za Veliku Gospu, u svojem komentaru piše glavni urednik mons. Ivan Miklenić koji tvrdi da dolazak brojnih hodočasnika u marijanska svetišta potvrđuje da u njima postoji duboka slutnja o boljem, savršenijem, vječnom životu. »Ta neiskorjenjiva slutnja sposobna je ‘tjerati’ čovjeka da se ne miri s postojećim nezadovoljavajućim stanjem, bilo osobnim, obiteljskim ili društvenim, i da počne mijenjati ono što je u njegovoj moći«, napisao je urednik Miklenić.

Sugovornica u intervjuu Glasu Koncila je dr. Veronika s. Nela Gašpar s riječke Teologije koja je bila članica Međunarodne teološke komisije za pitanje Međugorja, što ju je i potaknulo da napiše knjigu koja će u naslovu ujediniti Marijina ukazanja i njezinu proročku ulogu u Crkvi. Važnost Marije u kršćanskom životu pojedinca i zajednice, privlačnost marijanskih svetišta, pobožnost krunice – samo su neke od tema o kojima se govori u intervju naslovljenom: »Imamo pravo sve proživljavati s Marijom«.

Tematski prilog o Velikoj Gospi otvara svjedočanstvo »kraljice tamburaške pjesme« Vere Svobode kojoj je karijera bila »usporena« zbog intervjua Glasu Koncila 1971. o vjeri i obitelji, a sada nakon 46 godina kaže: »Majka Božja najveća je zaštitnica Hrvata.«

Na stranicama dvobroja Glasa Koncila predstavljen je i hrvatski teolog i franjevac Karlo Balić koji je imao važnu ulogu pri donošenju dogme o Marijinom uznesenju, a za kojega stručnjaci smatraju da je pridonio razvoju teoloških i povijesnih istraživanja o Mariji te znanstvenim radom i organizacijskim pothvatima ispisao vrijedno poglavlje u povijesti mariologije 20. stoljeća.

Umjesto reportaže iz župe u novom broju Glasa Koncila donose se i svjedočanstva iz marijanskih svetišta objedinjena pod naslovom »Susret s Marijom vraća vjernicima nadu«, a u kojem je svoju pobožnost prema Gospi Sinjskoj iznio dugogodišnji vratar hrvatske nogometne reprezentacije Stipe Pletikosa.

S jedinstvenog susreta »Mladifesta« u Međugorju koji je okupio 35 tisuća vjernika iz cijeloga svijeta donosi se opširan izvještaj, kao i riječi kardinala Ernesta Simonija koje mu je uputio papa Franjo: »Idi u Međugorje, širi radosnu vijest!«

Tekst naslovljen »Samo s propusnicom do trsatskoga svetišta iz Istre« govori o hodočasničkim izazovima između dva svjetska rata, kada je put preko Učke bio zatvoren, pa su se vjernici uspinjali na planinski prijevoj Poklon kako bi častili Gospu Trsatsku. Gospa Trsatska bila je i umjetničko nadahnuće hrvatskim franjevcima, a prikaz dva povijesno važna djela također se može pročitati na stranicama Glasa Koncila.

Mladi se na svojim stranicama bave temom vjernosti, u rubrici »Vjernici laici aktivni u Crkvi« predstavljena je Laura Katarina Jagodić, u »Katoličkim oblikovateljima kulture« spikerski i spisateljski rad Nedjeljke Luetić-Tijan, a zanimljivo je i svjedočanstvo meksičkog svećenika Gomeza Cruza koji je ljetne mjesece proveo u Hrvatskoj te ukazao kako »Crkva u Hrvatskoj uistinu ljubi i voli Boga«.

»Čovjek velika srca i golema djela« tekst je posvećen nedavno preminulom hrvatskom teologu fra Bonaventuri Dudi.