Glas Koncila br. 35/2017.

INTERVJU S KUZMOM KOVAČIĆEM
PRIGODNO UZ POČETAK NASTAVNE GODINE
MLADI MLADIMA
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
ZAGREB
Novi personalni raspored
VATIKAN – RUSIJA
Velika ruska odgovornost za mir
DUBROVNIK
Tribina o padru Perici
POREČ
Naknada za komunističke nepravde
POLJSKA
Većina je Poljaka za neradnu nedjelju
REPORTAŽA IZ NIJEMACA

O sedamdesetoj obljetnici mučeništva istarskoga svećenika bl. Miroslava Bulešića, u mjestu njegova groba, Svetvinčentu, služena je euharistija, a u mjestu ubojstva – Lanišću, predstavljene dvije knjige. Detaljni izvještaj donosi Gordana Krizman u 35. broju Glasa Koncila, s nadnevkom 3. rujna, iznoseći najvažnije misli kardinala Vinka Puljića, predvoditelja misnog slavlja na središnjem trgu ispred svetvinčentske župne crkve.

Komentar glavnog urednika Ivana Miklenića »Na putu izdisaja« tematizira zagrebački skup lijevih organizacija, udruga i političkih stranaka, stavljajući ga u kontekst »kotača povijesti« i Europskoga dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, koji je bio prilika, kako piše Miklenić, da se današnja Hrvatska distancira i od lijevoga i od desnoga totalitarizma. »Za razliku od opozicijskih političkih stranaka, koje su taj dan uglavnom ignorirale, državne vlasti taj su spomendan shvatile ozbiljno. Vrijeme prešućivanja žrtava komunističkoga terora definitivno je prošlo, a oni koji bi ih prešućivali na putu su sigurnoga izdisanja«, dodaje urednik Glasa Koncila.

Nakon što mu je u Rimu dodijeljena međunarodna rimska nagrada 35. Premio Internazionale »Fontane di Roma«, o kršćanskim nadahnućima u stvaralaštvu svjedočio je akademski kipar Kuzma Kovačić. »Još uvijek u nas postoji isključivost ideološke i političke naravi (slijeva), koja se prenosi i na polje umjetnosti pa zbog toga umjetnost plaća visoku cijenu. To je teškoća koju nam valja prevladati«, rekao je kipar Kovačić u intervjuu Đurđici Ivanišević Lieb.

Uoči početka nove školske godine, Ivan Tašev potražio je odgovor na pitanje koliko škola ostavlja vremena obitelji da bude obitelj. Stručni sugovornici pokušavaju olakšati roditeljske brige, govoreći o organizaciji vremena, izvannastavnim aktivnostima, sustavu mentorstva, materijalnim poteškoćama glede produženog boravka i drugim temama.

Uz 75. obljetnicu smrti Edith Stein – sv. Benedikte od Križa, Krešimir Cerovac promišlja o svetičinoj potpunoj i apsolutnoj odanosti Katoličkoj Crkvi. Podsjeća na teologiju križa, duhovnost koja je aktualna i u suvremenoj Europi, točnije njezinoj potrazi za vlastitim identitetom.

Perspektive »zakopanog blaga« Slavonije otkriva Vlado Čutura u reportaži iz Nijemaca, srijemskoj župi posvećenoj sv. Katarini Aleksandrijskoj, s otprilike 2300 vjernika, u kojoj bogata povijest vapi za baštinicima. Župljani su između potrage za boljim sutra u inozemstvu i ostanka u zemlji predaka.

Nastavljajući feljton o karitativnoj djelatnosti bl. Alojzija Stepinca, piše se o gašenju mnogih časopisa nakon Drugoga svjetskog rata, kao i ignorantskom odnosu komunističkih vlasti prema ubijenim, nestalim i proganjanim svećenicima, redovnicima i redovnicama.

Legendarni profesor i glasoviti prirodoslovac Erik Brandis predstavljen je u »Katoličkim oblikovateljima kulture«, dok »Mladi mladima« analiziraju nove životne početke i izazove na svim područjima djelovanja, crkvenoga, društvenoga, pojedinačnoga, izdvajajući svijetle primjere sv. Augustina i fra Serafina Glasnovića.

Uz čitane redovne vijesti, primjerice o imenovanju, premještajima i razrješenjima u Zagrebačkoj nadbiskupiji i Katehetskoj ljetnoj školi za vjeroučitelje u osnovnim školama, u »Meditaciji« Marinko Šakota piše o važnosti zahvalnosti, dočim se u »Našim razgovorima« postavljaju česta pitanja – tko će u nebo i ima li pravde na ovom svijetu.

Zakladu »Civilizacija ljubavi« iz Varaždina, koja djeluje trinaest godina i ima zadaću pomagati potrebitima, predstavlja njezin upravitelj Domagoj Boroščak u rubrici »U službi bližnjega«.

Ovotjedni Glas Koncila bavi se i »vladavinom« mobitela, računala i interneta, a na posljednjoj stranici čitatelji mogu doznati i kako žive »katolički hipsteri«, nasmijati se uz novu karikaturu Srećka Puntarića Felixa i riješiti križaljku posvećenu dječjem mjesečnom listu – Maku. (tš, gk)