Glas Koncila br. 35/2020.

INTERVJU: MONS. VITALIJ KRIVICKIJ
SVJEDOČANSTVO MARKA DANONA
MARIJA ŠOŠIĆ
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
TOMAŠICA
Pokopane 53 žrtve komunizma
BJELORUSIJA
Dijalogom tražiti istinu
VJEROUČITELJSKI SKUP
Ranjena Crkva za ranjene ljude
OBRAĆENJE ŽUPA
REPORTAŽA: RUDE

Slavlje spomena mučeništva bl. Miroslava Bulešića o 100. obljetnici njegova rođenja proslavljeni u Svetvinčentu i Lanišću otvara novi 35. broj katoličkoga tjednika Glasa Koncila s nadnevkom 30. kolovoza s izvješćem i fotografijom iz Istre pod naslovom »Smrt za druge iz ljubavi najveći je oblik života«.

Uz Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih sustava glavni urednik Glasa Koncila mons. Ivan Miklenić u komentaru naslovljenom »Hrvatska okovanost« napisao je da kad bi u Hrvatskoj postojao zdrav i primjeren odnos prema žrtvama, već bi davno bile otkopane sve označene i neoznačene masovne grobnice, već bi davno hrvatske žrtve otkrivene u Sloveniji bile vraćene u Hrvatsku i dostojanstveno pokopane, a članovi njihovih obitelji imali bi gdje zapaliti im svijeću…

»U aktualnim hrvatskim okolnostima otvara se veliko polje djelovanja, kako organiziranoga tako i pojedinačnoga ili u neformalnim skupinama, za sve one kojima je stvarno na prvom mjestu dostojanstvo svake ljudske osobe, opće dobro, pravda, istina, sloboda i ljubav. Bez takvoga sustavnoga i smišljenoga djelovanja Hrvatska bi ostala osuđena na okovanost«, napisao je mons. Miklenić.

Gost intervjua ukrajinski je rimokatolički biskup Kijiva i Žitomira mons. Vitalij Krivickij koji govori o aktualnoj temi u Ukrajini oko (ne)prihvaćanja Istanbulske konvencije, autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne Crkve, novoj evangelizaciji. »Kad je riječ o razvojnim pitanjima, dakle o organizaciji gospodarstva, trgovine, o razvoju demokracije, Ukrajina svakako konstantno više teži prema Zapadu, što ne znači da nekritički prihvaća sve što od Zapada dolazi. Na tu kritičnost ne gledam poglavito kao na politički euroskepticizam, nego je riječ o vrijednosnom pitanju, o vrjednotama kao što su odnos prema kršćanstvu, prema obitelji«, kazao je mons. Krivickij.

Na stranicama Glasa Koncila objavljen je razgovor sa zagrebačkim poduzetnikom Markom Danonom kojemu je bl. Stepinac spasio oca. Sugovornik je iznio nove podatke o spašenim Židovima u Bolnici sestara milosrdnica.

Donesena je i poruka na početku školske i katehetske godine nadbiskupa Đure Hranića, izvještaj s Katehetske ljetne škole, zavjetnoga hodočašća vjernika Sisačke biskupije u Mariju Bistricu, posveti župne crkve Uzvišenja sv. Križa u Dugom Selu, ljetovanja mladih Bjelovarsko-križevačke biskupije u omiškom samostanu.

U rubrici »Vjernici laici aktivni u Crkvi« svoje svjedočanstvo vjere iznijela je Marija Šošić, koordinatorica inicijative »40 dana za život« za Dalmaciju koja tvrdi da nije znala što je prava radost dok nije primila u naručje prvo dijete spašeno od pobačaja. Reportaža donosi prikaz života župne zajednice u mjestu šarolike povijesti, iz mjesta Rude kraj Samobora i župe sv. Barbare.