Glas Koncila br. 35/2021.

INTERVJU: PREDSJEDNIK UDRUGE »PRAGMA« NEDJELJKO MARKOVIĆ
ZAGREB
Institut religijskih znanosti očekuje prve studente
KOMENTAR
KATOLICI U MANJE POZNATIM ZEMLJAMA SVIJETA
NAŠI RAZGOVORI
(PRI)GOVOR ZNANOSTI
ZAPAŽANJA
VJERNICI LAICI AKTIVNI U CRKVI
POVIJESNI FELJTON
SOŠICE
Obnovljena kapela koja je bila posljednja utjeha žrtvama Jazovke
CRKVE I KAPELE
REPORTAŽA: ŽUPA SV. ANE – LOBOR

Nakon velikogospojinskog dvobroja s brojem 35 priređenim za nedjelju 29. kolovoza Glas Koncila vraća se u redovitost u donošenju formativnih tekstova i vijesti iz Crkve u Hrvatskoj i svijetu.

Fotografijom i prigodnim tekstom sa sprovodne mise za 102 nevine žrtve ekshumirane na području Gospića, koju je predvodio biskup Zdenko Križić, otvara se Glas Koncila s porukom »Oživjet će ljudi kojima su pripadale ove kosti jer im ubojice nisu ubili i dušu«.

Na misu u Gospiću osvrće se urednik Glasa Koncila Branimir Stanić u redovitom komentaru naslovljenom »nove i stare žrtve«. »Sve dok vlasti jasno ne artikuliraju koji je njihov odnos prema svim režimima koji su zločinačkom rukom pisali povijest i presuđivali hrvatskomu narodu, posebno prema najdugovječnijemu komunističkomu čiji vonj još nije iščeznuo, dotad će i današnji naraštaj biti žrtva tih istih režima«, piše Stanić.

Gost središnjeg intervjua je Nedjeljko Marković socijalni radnik i predsjednik udruge »Pragma« koji ususret početku nove školske godine govori o aktualnim izazovima s kojim se suočavaju djeca i roditelji te kako se s njima suočiti. »Hrvatska je jedina članica EU-a u kojoj sve osobe u dobi od 16 do 19 godina imaju barem osnovne digitalne vještine, a prosjek EU-a je 82 posto, što nam je omogućilo dobar odgovor na nastavu na daljinu. Paralelno s napretkom u informacijskom području trebali smo puno snažnije zahvatiti i pitanje socijalnih i emocionalnih vještina djece, npr. učenje djece kako se oduprijeti pritisku vršnjaka, kako izgraditi i sačuvati samopouzdanje i samopoštovanje, kako poticati znatiželju u djece i njegovati njihovu različitost. To su područja za koja su podjednako odgovorni i škola i roditelji«, rekao je u razgovoru sugovornik.

Za Glas Koncila govori i zlatna olimpijka Matea Jelić koja otkriva kako je s vjerom u Boga dobila »supermoći«, a pobjednica poljskog festivala kršćanske glazbe Vanessa Mioč otkriva tajnu uspjeha te što ju privlači duhovnoj glazbi.

Među drugim temama u fokusu novog broja je i problem prometnih recidivista koji ugrožavaju sigurnost na cestama u Hrvatskoj. Na tu temu za Glas Koncila piše stalni sudski vještak za promet mr. Robert Spudić i upozorava da petinu prometnih nesreća skrive oni koji su ih već bili počinili. U reportažnom stilu predstavljen je život katolika u karipskoj zemlji Trinidadu i Tobagu, a redovita rubrika Reportaža čitatelje vodi u župu sv. Ane u Loboru, u srce Hrvatskoga zagorja, kraju podno Ivanščice naveliko poznatom po bogatoj povijesti i svetištu Majke Božje Gorske u koje stoljećima vjernici hodočaste s krunicom u rukama i molitvom na usnama.