Glas Koncila br. 36/2018.

INTERVJU: DR. TRPIMIR GLAVINA
50. OBLJETNICA PRAŠKOGA PROLJEĆA
VESNA ŠKEGRO
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
MARIJA BISTRICA
Dvadeseta obljetnica Stepinčeve beatifikacije
SLOVAČKA
Nova blaženica – 16-godišnjakinja
LUDBREG
Najprije gladna nahrani
DARKO ŽUBRINIĆ
SUBOTICA
Hodočašće na Bunarić
OSVRTI
Stepinac i Savica »na čekanju«
REPORTAŽA IZ RAKOVCA

»Moliti i djelovati za očuvanje dara vode«, glavni je naslov 36. ovogodišnjega broja Glasa Koncila, s nadnevkom od nedjelje 9. rujna, posvećen poruci pape Franje za IV. Svjetski molitveni dan za skrb o stvorenju. »Hitno su potrebni zajednički projekti i konkretni čini, imajući na umu da je svaka privatizacija prirodnoga dobra voda koja ide na štetu ljudskomu pravu da joj pristupi nedopustiva… Ne možemo dopustiti da se mora i oceani napune velikim plohama plutajuće plastike. I zbog tog smo se hitnoga stanja pozvani zauzimati, s aktivnim mentalitetom, moleći kao da sve ovisi o božanskoj Providnosti, a djelujući kao da sve ovisi o nama«, poručio je Sveti Otac.

U svojem uredničkom komentaru »Lutanja hrvatske državne politike« glavni urednik Ivan Miklenić upozorio je na važna pitanja hrvatskoga društva. »Reforma školstva, opstanak hrvatske brodogradnje i opstruiranje i podcjenjivanje više od 10 posto hrvatskoga biračkoga tijela – tek su neka od brojnih aktualnih pitanja koja traže odgovore, a koja otkrivaju zabrinjavajuće lutanje hrvatske državne politike, koja kao da je opet gotovo potpuno izgubila iz vida što je stvarno hrvatsko opće dobro«, napisao je među ostalim glavni urednik GK-a.

Predsjednik Etičkoga povjerenstva Hrvatskoga psihijatrijskoga društva doc. dr. Trpimir Glavina upozorava na obiteljske i bračne krize. »Nametnuta brzina življenja, potenciranje materijalnoga koncepta života, hedonizam, relativiziranje i konformizam, koji uglavnom daju instantne i brze rezultate, potiču u čovjeku egoizam i sebičnost. I mi smo na ovim našim prostorima, kao i veći dio svijeta, nekako prebrzo ušli u sve te promjene, što uz pozitivne nosi i negativne posljedice, pa često govorimo da se sve manje družimo, razgovaramo, da smo sve više otuđeni, sami«, napominje dr. Glavina.

U povodu pedesete obljetnice nasilnoga gušenja praškoga proljeća Darko Grden napisao je teološki osvrt o tome kako su rasplinute nade »socijalizma s ljudskim licem« i trenutcima u kojima su se 1968. zatekli nekadašnji i današnji crkveni velikodostojnici češke i slovačke Crkve. »Praško proljeće, za koje je katolička baza u početku mislila da je ‘trik komunista’ kako bi se održali na vlasti, pokazalo se, premda kratko, dovoljnim da u Crkvu, koja je do tada bila posve izolirana od univerzalne Crkve, prodru prvine koncilske obnove«, stoji u osvrtu.

U redovitim rubrikama izvještava se i o početku nove školske godine, kao i proslavi 20. obljetnice pohoda svetoga pape Ivana Pavla II., uz misno slavlje i izložbu na Mariji Bistrici. Detaljno se izvještava i o brojnim događanjima s »Dana ludbreške Svete nedjelje«. Stjepan Androić piše u rubrici »Propisi-pravo-pravda« o potrebi pojednostavnjivanja naplate doprinosa za mirovinsko osiguranje. »Zašto je hrvatska administracija tako komplicirana?«, pita se i Đurđica Ivanišević Lieb u »Zapažanjima«, tematizirajući medijske napise o štrajku u »Uljaniku« i drugim temama. »Kemijska je industrija u Europi u dva desetljeća od skeptika postala promotor najstrože, najopsežnije i najskuplje regulacije kemikalija na svijetu«, upozorava dr. Valerije Vrček u rubrici »Prigovor znanosti«. 

Redovita reportaža je iz župe Bjelovarsko-križevačke biskupije u mjestu Rakovcu nedaleko od Vrbovca. Župnik mr. Darko Rogina posljednje dvije godine upravlja župom sa 2300 vjernika i obnavlja pastoral koji je stagnirao tri i pol desetljeća. Vesna Škegro, pastoralna suradnica i župna vijećnica u Brestju, svjedoči kako se i s petero djece može biti vjernicom laikinjom aktivnom u Crkvi.

Predsjednik Društva prijatelja glagoljice Darko Žubrinić govori o iznimnom međunarodnom značaju glagoljičke baštine i 25. obljetnici djelovanja društva. Povijesni feljton analizira misiju o. Stjepana Drenoczyja glede sjedinjenja kršćana. Predstavljen je i katolički oblikovatelj kulture, vrstan skladatelj i glazbenik te proučavatelj renesansnoga slikarstva Ivan Kokot.

Kako do istine u medijima, s pitanjem »jesu li redovnice u Irskoj zaista ubijale?«, suočava se rubrika »Naši razgovori«. Predsjednik udruge »Putevi milosti« Krešo Žarković piše o aktivnostima na putovima dobrote te udruge koja uz osječko sjedište ima i dva ogranka u Lipiku i Donjem Miholjcu.

Posljednja stranica, uz fotogovor posvećen dvanaestorici preminulih vatrogasaca na Kornatima 2007. godine, donosi novu karikaturu Srećka Puntarića Felixa i enigmatski kutak za školarce.