Glas Koncila br. 38/2020.

KARDINAL PIETRO PAROLIN
Da Stepinčeva kanonizacija bude trenutak zajedništva za čitavu Crkvu
MARIJA BISTRICA
289. zavjetno hodočašće Zagrepčana – nada jača od potresa
MONS. PETAR PALIĆ UVEDEN U NOVU SLUŽBU
»Želim sanjati o ovoj zemlji kao zemlji mira«
KOMENTAR
»Referendum« o vjeronauku
MARIJA GORICA
Zahvala najdugovječnijemu uredniku Glasa Koncila
ZASJEDANJE HBK-a
Dr. Kruno Novak – generalni tajnik HBK-a
ZAPAŽANJA
Provlačenje kroz školsku godinu
ITALIJA
Ubijen svećenik
KONGREGACIJA ZA BOGOŠTOVLJE
Hitno se vratiti normalnosti kršćanskoga života
PRAVEDNIK MEĐU NARODIMA
Spasio 400 Židova
MLADI MLADIMA
Odgojem protiv međuvršnjačkoga nasilja
POVIJESNI FELJTON
Svakih 14 dana ocjenjuje se ponašanje zatočenika

Unatoč posebnim okolnostima i izazovima koje prati pandemija koronavirusa, Crkva u Hrvatskoj u srijedu 16. rujna dobila je novoga nadbiskupa, mons. Antu Jozića. Tim događajima se otvara novi Glas Koncila priređen za nedjelju 20. rujna, a naslovnu fotografiju i prigodni tekst o događaju iz novoizgrađene solinske crkve Svete obitelji na Gospinu otoku priredio Ivan Tašev.

Unatoč mnogobrojnim susretima i obvezama, zareditelj mons. Jozića, državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin izdvojio je i svoje vrijeme za intervju u Glasu Koncila koji je vodio Ivan Tašev. Poruka kardinala Parolina je da u Crkvi u Hrvata dugo iščekivana kanonizacija kardinala Stepinca treba biti trenutak zajedništva za čitavu Crkvu.

Uz porast tenzija oko pitanja vjeronauka u novoj školskoj godini obilježenoj pandemijom koronavirusa, glavni urednik Glasa Koncila Branimir Stanić u svome komentaru postavlja pitanje kome je zapravo u interesu da iz godine u godinu vjeronauk, vjeroučitelji i vjeroučenici i njihove obitelji moraju iznova prolaziti kroz tunel diskriminacije. Osvrnuo se i na tumačenja koja govore da se vjerski sadržaji u školama prakticiraju i izvan nastave vjeronauka, te objasnio da su takva razmišljanja u »potpunoj suprotnosti s nastojanjima da škola njeguje hrvatsku kulturu, tradiciju i identitet, iz kojih je nemoguće izbaciti kršćanski, katolički element. Ne može se svisoka zapovjediti neka nova kultura i baština jer one se stvaraju stoljećima, a naprasito poništavanje kulturnoga nasljeđa previše bi podsjećalo na kulturnu diktaturu.

S obzirom da je 289. zavjetno hodočašće vjernika grada Zagreba prošloga vikenda proteklo u znaku pandemije i potresa koji su obilježili 2020. godinu, Glas Koncila je stoga ovogodišnju obnovu zavjeta Majci Mariji zagrebačkih vjernika prikazao u širem, reportažnom stilu. Osjećaje koje su vjernici u Bistricu donijeli u svojim srcima na hodočašće te poruke ohrabrenja koje je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić vjernicima uputio na središnjemu euharistijskome slavlju u nedjelju 13. rujna u tekstu na dvije stranice objedinio je Marino Erceg.

Rubrika Mladi mladima u novom se broju Glasa Koncila bavi odgojem kao protuteži međuvršnjačkom nasilju. Darko Grden predstavio je u teološkome osvrtu Pismo biskupima Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata. Od većih vijesti Glas Koncila nije propustio izvijestiti i o Danu hrvatskih mučenika u Udbini te biskupskome ređenju u Mostaru. S vremenskim odmakom cijela je stranica posvećena i proslavama Male Gospe u Solinu, Kloštar Ivaniću, Slavonskom Brodu i Varaždinu.