Glas Koncila br. 39/2021.

INTERVJU: DEKAN ZAGREBAČKE AGRONOMIJE PROF. DR. IVICA KISIĆ
U FOKUSU
MARIJA BISTRICA
KOMENTAR
ĐAKOVO
Svećenici u koronakrizi o cijepljenju i televizijskoj misi
OBJAVLJENO POSEBNO IZDANJE SLUŽBENOGA VJESNIKA ZAGREBAČKE NADBISKUPIJE
Dokumentirano razaranje u dvama potresima
KATOLICI U MANJE POZNATIM ZEMLJAMA SVIJETA
NAŠI RAZGOVORI
ZAGREB
Zlatna uljanica za film »Jedna od nas«
(PRI)GOVOR ZNANOSTI
VJERNICI LAICI AKTIVNI U CRKVI
POVIJESNI FELJTON
OBITELJ I MEDIJI
IZ CRKVE U SVIJETU
Četverodnevni pohod pape Franje Slovačkoj

Marija Bistrica i 290. Zavjetno hodočašće vjernika Grada Zagreba te 19. hodočašće mladih Zagrebačke nadbiskupije čine središnju temu novog Glasa Koncila, priređenog za nedjelju 26. rujna, koji se na naslovnici otvara prigodnom fotografijom sa središnjeg misnoga slavlja u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke.

Ovogodišnje bistričko hodočašće u Glasu Koncila popraćeno je u reportažnoj formi, s detaljnim tekstom i obiljem fotografija koji su na 16. i 17. stranici »zamijenili« već uobičajeni prikaz života neke od hrvatskih župa.

Povod redovitom komentaru glavnog urednika Glasa Koncila Branimira Stanića bile su riječi upozorenja koje je u homiliji u Mariji Bistrici uputio kardinal Josip Bozanić  glede gorućih i još uvijek neriješenih problema za vjernike zagrebačkoga kraja nakon razornih potresa 2020. godine. »Čovjeku iole zdravih očiju koji prođe potresom pogođenim krajevima Zagrebačke nadbiskupije, ali i Sisačke biskupije, i koji se zagleda u oštećene domove ljudi, škole, vrtiće i druge zgrade, a pogotovo ruševne crkvene objekte, bit će odmah jasno da se s gradske i državne razine vrlo malo toga učinilo u obnovi, iako se na sva zvona s tih razina najavljivalo da financijska sredstva nisu problem – jer ona su navodno već stigla. Ali komu?«, piše Stanić.

Sugovornik središnjeg intervjua je dekan Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Ivica Kisić, koji ističe da je u Hrvatskoj upravo sada pravo vrijeme za proizvodnju hrane, razvoj poljoprivrede te ekonomsko i ekološko očuvanje Hrvatske.

U fokusu novog Glasa Koncila jest i novi popis stanovništva. Odgovore na pitanje zašto je važno da se na popisu stanovništva građani izjašnjavaju o vjeri i vjerskoj zajednici odgovaraju demograf dr. Nenad Pokos te moralni teolog prof. dr. Vladimir Dugalić.  Na stranici 7 donosi se sumarni prikaz pohoda pape Franje Slovačkoj, a na 9 stranici čitatelji će moći upoznati kako žive tri katoličke župe u većinski muslimanskom Azerbajdžanu.

Novi Glas Koncila među ostalim donosi i prikaz aktualne slike religijskoga obrazovanja u Europi. Predstavljena je situacija u Austriji, Finskoj, Njemačkoj, Švedskoj, Italiji te Sloveniji. Uredništvu nije promaklo odati, na tragu inicijative i znanstvenog skupa Matice hrvatske, vlastiti hommage velikomu Danteu Alighieriju u povodu 700. obljetnice njegove smrti. O književnom velikanu za Glas Koncila govori mr. Božidar Petrač, jedan od sudionika skupa u Matici hrvatskoj.