Glas Koncila br. 4/2024.

ZAGREBAČKI 64. TEOLOŠKO-PASTORALNI TJEDAN O PASTORALU I KATEHEZI ODRASLIH
U središtu mora biti Isus Krist i njegovo spasenje
KOMENTAR
POVJESNIČAR DR. IVAN MANCE GOVORI O ISHODIŠTU HRVATSKOGA TISKARSTVA U KOSINJU
POSTOJI LI JASNO ODREĐENJE CRKVE?
KEMIJA RECIKLIRANE PLASTIKE
USTAVNI SUD KAKO SU GA ZAMISLILE DEMOKRŠĆANSKE STRANKE
NEDAVNI SLUČAJ IZ MAĐARSKE OTVORIO PITANJA ZAŠTITE TEMELJNOGA PRAVA NA ŽIVOT
POREČKA KATEDRALNA ŽUPA UZNESENJA BLAŽENE DJEVICE MARIJE
PONOVNI »BIJELI« ŠTRAJK SUDACA
VJERA IZ KOJE JE NASTALA »ZELENA KATEDRALA«
TKO JE TU MULA?
PAPA PIO XII. I ŽIDOVI U DRUGOM SVJETSKOM RATU (4)
KAKO UGOSTITI ANĐELA?
PRIMJERI IZ IRANA I KINE

 

Fotografijom i izvještajem s otvorenja 64. teološkoga-pastoralnoga tjedna u Zagrebu otvara se novi broj Glasa Koncila, pripremljen za nedjelju 28. siječnja.

Stranice Glasa Koncila iscrpno su prenijele pozdravne govore i uvodne riječi sa zagrebačkoga TPT-a o temi »Suvremeni izazovi kateheze i pastorala odraslih« koje se mogu sažeti u jednu konstataciju – u središtu mora biti Isus Krist i njegovo spasenje.

Na središnju temu ovogodišnjega TPT-a i njegove spoznaje osvrće se i u komentaru glavni urednik Glasa Koncila Branimir Stanić. »Naivno bi bilo i da se »zbog neuspjeha« kroje posve novi pastoralni planovi, a da postojeća pastoralna nastojanja u katehezi odraslih nisu kvalitetno vrjednovana«, piše među ostalim urednik Stanić.

Ne samo 42 izvora pitke vode i više od 20 špilja i jama, nego i 36 neistraženih arheoloških lokaliteta – među kojima su i neki od prvorazredne nacionalne i svjetske važnosti – zbog HEP-ova će projekta hidroelektrane u Kosinjskoj dolini završiti pod vodom, upozorava u središnjem intervjuu informatičar i povjesničar dr. Ivan Mance. Autor nedavno objavljene knjige »Kosinjska tiskara« ističe tragičnost te situacije u svjetlu svojih interdisciplinarnih otkrića o vjerojatnom mjestu tiskanja prve hrvatske knjige. »Riječ je o možda najopsežnijem povijesnom kartografskom istraživanju nekoga geografskoga područja u nas, ali i vani«, zaključuje dr. Mance.

Obitelj je Crkva i Crkva je obitelj – poruka je to koja danas odzvanja zidovima porečke Eufrazijane dok se u njoj okupljaju vjernici katedralne župe Marijina uznesenja koju prikazuje ovotjedna reportaža. Jedna od najbolje očuvanih ranokršćanskih bazilika nije, naime, tek atraktivno turističko odredište, nego i dom kršćanske zajednice koja svoje tisućljetne mučeničke korijene zalijeva duhovnošću Neokatekumenskoga puta i zajedničke molitve nad Božjom riječju.

Može li smrt biti rješenje za patnju? Što se događa kada zaštita života prestaje biti svrhom medicine? Kakve sve društvene opasnosti krije afirmacija »prava na smrt«? Sve su to bioetička pitanja o kojima promišljaju u stranice novoga broja, a koja je aktualizirala nedavno započeta rasprava o slučaju teško oboljeloga mađarskoga odvjetnika Daniela Karsaija, koji je protiv Mađarske podignuo tužbu na Europskom sudu za ljudska prava tražeći legalizaciju potpomognutoga samoubojstva.

Vjernica Sanja Miloloža u rubrici Vjernici laici aktivni u Crkvi svjedoči kako ju je neizlječiva bolest i smrt kćeri dodatno usmjerila Crkvi i molitvi te je snažnije povezala sa župom bl. Ivana Merza.

Uz novi broj Glasa Koncila dolazi i siječanjski broj magazina Prilika koji u središtu tematizira emocionalnu zarazu. Rubrika Književnost otkriva zašto se isplati biti nastavnik hrvatskoga jezika, Politika otvara pitanje budućnosti demokracije koja je u rukama zatvorenih elita, Ekonomija prikazuje o čemu to pišu hrvatski ekonomisti dok rubrika Ekologija otkriva kako dišu podvodna pluća Jadrana.