Glas Koncila br. 41/2017.

INTERVJU: DR. SC. SNJEŽANA GREGUROVIĆ
ZAGREB – VATIKAN
Papa Franjo primio predsjednika hrvatske Vlade
PRILIKA
Prijetnje kršćanskim školama u Isusovoj domovini
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
VALBANDON
Rastave i siromaštvo rastaču obitelj
VATIKAN
Papa Franjo za zaštitu djece na internetu
SUBOTICA
Tri stoljeća bogatoga franjevačkoga traga
MLADI MLADIMA
PALIJATIVNA SKRB
PORTORIKO
REPORTAŽA – KOLAN NA PAGU

Novi broj Glasa Koncila, 41. u tekućoj godini s nadnevkom od nedjelje 15. listopada, na naslonici donosi izvještaj o otvorenju 55. plenarnog zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije. Na naslovnoj su fotografiji zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, zadarski nadbiskup Želimir Puljić, koji je još jednom izabran za predsjednika Hrvatske biskupske konferencije, te novi apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giuseppe Pinto. U novome će broju čitatelji moći pronaći i “Priliku”, mjesečni magazin Glasa Koncila. Već na naslovnici nova “Prilika” tematizira bojazni kršćana u Svetoj zemlji, konkretno u Izraelu, zbog neizvjesnosti državnih potpora kršćanskim školama.

Novi broj Glasa Koncila donosi i opširan izvještaj o audijenciji predsjednika hrvatske vlade Andreja Plenkovića kod pape Franje, a na taj se događaj u svojemu komentaru osvrće i glavni urednik Glasa Koncila mons. Ivan Miklenić. Osim što tematizira “dobre odnose” između Svete Stolice i Republike Hrvatske, kao i “zadovoljstvo” zbog “pozitivnog doprinosa Crkva u životu zemlje”, urednik se osvrće na pitanje koje u ovome času najviše zanima kako vjernike u Hrvatskoj tako i općenito hrvatsku javnost. Riječ je o pitanju mogućeg datuma kanonizacije bl. Alojzija Stepinca, nakon što je s radom završila mješovita komisija hrvatskih i srpskih stručnjaka.

Na tom tragu mons. Miklenić između ostaloga kaže: “Sveti otac već je ranije izjavljivao da smatra da je bl. Alojzije Stepinac svet pa dojam koji je iznio predsjednik vlade budi nadu da bi u dogledno vrijeme mogla biti donesena pozitivna odluka o toj kanonizaciji. Potvrda je to nade koja neiskorjenjivo živi u većini članova Katoličke Crkve u Hrvatskoj i u hrvatskom društvu.”

Kad je riječ o životu Crkve u Hrvatskoj, u novome se broju ističe izvještaj s mise za domovinu i unutarnje pomirenje koju je u povodu Dana neovisnosti slavio dubrovački biskup Mate Uzinić. Jasno upozorenje i poziv šalje i naslov izvještaja: “Ostanemo li besplodni, ostat ćemo i bez domovine”.

Isticanja je vrijedan i izvještaj sa simpozija koji je, u organizaciji Caritasa Porečko-pulske biskupije, održan u Valbandonu, na temu “Podrška obitelji u krizi”. Posebno su istaknuta dva zabrinjavajuća fenomena, povećanje broja rastava čije su najveće žrtve djeca, te siromaštvo.

Gošća intervjua u novome broju Glasa Koncila je dr. Snježana Gregurović, znanstvena suradnica u institutu za migracije i narodnosti u Zagrebu. Govoreći o fenomenu migracija, sugovornica između ostaloga kaže: “Očito je da su multikulturalističke politike u europskim zemljama zakazale i da imigrante nisu uspjele integrirati u društva primitka, što im je bio cilj. Također je očito da ni asimilacijske politike u nekim prethodnim razdobljima, a ni danas (slučaj Francuske) u europskom kontekstu ne postižu željene rezultate. Rješenje bi dakle trebalo biti neki treći put koji uspijeva uskladiti priznavanje prava na različitost s politikama ekonomske redistribucije.” Sugovornica se osvrće i na goruće pitanje iseljavanja iz Hrvatske.

Mladi su suradnici Glasa Koncila svojim vršnjacima priredili prilog o hrani, pod naslovom: “Hrana – test čovječanstva u 21. stoljeću”. Redovita reportaža vodi čitatelja na otok Pag, u mjesto i župu Kolan. Zahvaljujući prije svega pretvaranju ovčarstva u uspješni “brand”, u mjesto se vraćaju mlade obitelji, a mladenački se duh osjeća i u životu župne zajednice.

U povodu Svjetskog dana hospicija i palijativne skrbi jedan se prilog bavi pitanjem: “Što čini zdravstvo za dostojanstvo neizlječivih?”. A Enrique Ivan Lopez, direktor portorikanskog katoličkog tjednika, govori o duhu i zajedništvu Portorikanaca koje nedavni potres katastrofalnih razmjera nije uspio slomiti.