Glas Koncila br. 42/2020.

INTERVJU: DR. KREŠIMIR LUETIĆ
KARDINAL BOZANIĆ S DEKANIMA
Crkva ne smije odustati od susreta
ZRINKA SKELIN
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
SVEĆENICI IZ DACHAUA
VIJEĆE HBK-a ZA ŽIVOT
Poticati udomljavanje među vjerničkim obiteljima
MLADI MLADIMA
REPORTAŽA – OBITELJ VLADIKE STIPIĆA

U tjednu koji je obilježio nemili događaj na Markovom trgu, novi broj Glasa Koncila za nedjelju 18. listopada otvara se također fotografijom i izvještajem sa najljepšeg gornjogradskog trga, ali govori o drugom, sretnom događaju. Naime, u subotu 10. listopada prošlo je gotovo neopaženo da je upravo na Markovom trgu nakon trideset godina »liturgijskoga posta« slavljena euharistija u kojoj je pod gornjogradskim vedrim nebom mladim vjernicima udijeljen sakrament potvrde. Zrele vjernike u redove Katoličke Crkve kao delegat kardinala Josipa Bozanića inaugurirao je dr. Denis Barić.

Na zbivanja u subotu 10. listopada vezan je i komentar glavnoga urednika Glasa Koncila Branimira Stanića koji se osvrće na beatifikaciju mladića Karla Acutisa, događaj koji je je izazvao veliki interese svjetske i domaće javnosti. Pišući o »prvom blaženiku milenijske generacije«, kako se o bl. Karlu kolokvijalno počelo govoriti, Stanić ukazuje na bitnu činjenicu kada je riječ o digitalnoj stvarnosti, a to je da bez zrelosti mladih ne može biti niti tzv. digitalne zrelosti, odnosno njihova odgovornog i pravilnog korištenja tih tehnologija.

Blagdan svetoga Luke evanđelista, koji se u kršćanskoj tradiciji slavi i kao zaštitnik liječnika, bio je prigoda da se u rubrici intervju progovori o krizi hrvatskoga zdravstva i njegovom snalaženju u vrijeme pandemije. Sugovornika za tu osjetljivu temu Glas Koncila je pronašao u visokom autoritetu iz sustava hrvatskoga zdravstva – predsjedniku Hrvatske liječničke komore, dr. Krešimiru Luetiću.

Upozoravajući da pandemija nije sprint, nego utrka na duge pruge, dr. Luetić u razgovoru je među ostalim poručio: »Želim ostati nepopravljiv optimist i nadam se da ćemo, unatoč izazovnim ekonomskim vremenima koja su pred nama, ubrzo svjedočiti boljemu pozicioniranju te, u konačnici, primjerenu statusu liječnika u Hrvatskoj. Jer upravo je osnaživanje statusa i položaja liječnika te ostalih zdravstvenih radnika nuždan preduvjet za osiguravanje dostupne, pravodobne i kvalitetne zdravstvene zaštite naših građana«.

Da pandemija nije jedina ugroza pred suvremenim svijetom, ukazao je razgovor sa predsjednicom Marijinih obroka Hrvatske Zrinkom Skelin. U rubrici Susret ona je poručila da se ljudi u Africi još uvijek više boje smrti od gladi, nego koronavirusa, a rado je podijelila i u kakvim okolnostima Marijini obroci djeluju otkako se pojavila pandemija koronavirusa.

»Od sveukupno 2720 svećenika zatočenih u logoru Dachauu, 2579 njih ili 94,88 posto bilo je rimokatoličkih, među kojima su najbrojniji bili isusovci, uz 109 protestantskih, 22 pravoslavna i osam starokatoličkih svećenika te dva muslimanska vjerska službenika«. To u posebnom prilogu o svećenicima koji su podnijeli mučeništvo u zloglasnom nacističkom koncentracijskom logoru piše Tomislav Vuković.

Rubrika Reportaža u novom broju Glasa Koncila odskače od uobičajenog te na dvije stranice donosi prikaz obitelji novoimenovanoga križevačkog vladike Milana Stipića, dok se u rubrici Mladi mladima govori o strpljivosti i motiviranosti mladih u krizno doba.