Glas Koncila br. 43/2021.

ZAPOČELO ZASJEDANJE BISKUPSKE KONFERENCIJE
Duhom zajedništva i solidarnosti nadvladati nevolje i izazove zdravlja i bolesti
ŠESTI HRVATSKI SOCIJALNI TJEDAN O DEMOGRAFIJI, ISELJAVANJU I MIGRACIJAMA
Breme i zadaća koju ovaj naraštaj mora iznijeti
INTERVJU: HRVATSKI ISTRAŽIVAČ ELEKTRANA I ENERGETSKIH PROCESA DR. DANIJEL TOPIĆ
KOMENTAR
PARIZ
Spolne zloporabe maloljetnika i ispovjedna tajna
MONGOLIJA
NAŠI RAZGOVORI
KARDINAL BOZANIĆ ZAGREBAČKIM SVEUČILIŠTARCIMA
Ustrajati na čestitom znanstvenom radu
(PRI)GOVOR ZNANOSTI
VJERNICI LAICI AKTIVNI U CRKVI
NA HKS-U ODRŽAN ZNANSTVENI SKUP O POLITICI I BUDUĆNOSTI DEMOKRŠĆANSTVA
Europa ne može gurnuti kršćanska uvjerenja na razinu privatnoga
SUSRET
REPORTAŽA: »72 SATA BEZ KOMPROMISA«

Tekstom i fotografijom s početka zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije otvoren je novi broj katoličkoga tjednika Glasa Koncila od nedjelje 24. listopada, koji donosi i svojevrsnu najavu Šestoga hrvatskoga socijalnoga tjedna koji se četvrtoga listopadskoga vikenda održava u Zagrebu.

Izrazito loši demografski trendovi u Hrvatskoj, upareni s novim valom iseljavanja, hrvatska prostranstva koja vape za stanovništvom, strahovi koje sa sobom nosi prijetnja supstitucije stanovništva – sve to vapi za iskrenim i otvorenim promišljanjem, a za Glas Koncila su uoči velikoga crkvenoga socijalnoga skupa svoja promišljanja podijelili voditelji tematskih područja.

Glavni urednik Branimir Stanić u komentaru piše o Papinim porukama koje je uputio predstavnicima pučkih pokreta, a koje se gotovo proročki tiču i političkoga i društvenoga života u Hrvatskoj. »Hrvatski vladajući u posljednje se vrijeme ljute na sve koji spomenu krizu i nastoje zabavljati javnost temama koje bi trebale odvući od osiromašenja hrvatskih građana, a po uobičajenijom obrascu vladanja čini se da za domaće probleme ponovno čekaju rješenja koja će doći izvana. No Hrvatska je umorna od takvih gašenja požara i još čeka na upravljanje koje će dovesti do rasta koji bi bio ponajprije generiran iznutra, vlastitim snagama, a ne baš uvijek ovisan o tuđoj pomoći«, napisao je Stanić.

Poskupljenje energenata u Hrvatskoj, a i diljem Europe, dodatno povećava životne troškove, a posebno su na udaru najsiromašniji. Hrvatska međutim ima veliku mogućnost proizvodnje vlastite energije, posebice iz obnovljivih izvora – Sunca, vjetra, vode, biomase… O tome kako hrvatsku energetiku iskoristiti kao primarni čimbenik za poboljšanje kvalitete života za Glas Koncila u intervjuu govori stručnjak, izvanredni profesor s Katedre za elektrane i energetske procese dr. Danijel Topić.

U rubrici Vjernici laici aktivni u Crkvi predstavljen je pastoralni angažman Stjepana Stipića, od sjemeništarca preko načelnika do roditelja bogoslova, dok dekan Teologije u Ljubljani dr. Janez Vodičar čitatelje upoznaje s pojmom kršćanske geštalt-pedagogije te kako ona može obogatiti i poboljšati i pedagoški rad u hrvatskim školama.

Na reportažnim stranicama Glas Koncila donosi plodove »72 sata bez kompromisa«, velikoga volonterskoga projekta mladih koji se organizira u okrilju Crkve.

Izvještava se u novom broju o početku sinodskoga hoda u svim hrvatskim (nad)biskupijama, potom o Papinih 11 zahtjeva za »ljudsko lice svijeta« koje je uputio predstavnicima pučkih pokreta, a riječ je o svojevrsnome manifestu pape Franje o snu i oruđima za bolji svijet

U ovom uz Glas Koncila dolazi i mjesečni magazin Prilika s glavnom temom o orguljaškome ponosu Hrvata Franji Duganu, profesoru i rektoru bez ulice i škole.