Glas Koncila br. 44/2021.

INTERVJU: TEOLOGINJA DR. IVA MRŠIĆ FELBAR
ZAGREB
Šesti hrvatski socijalni tjedan na temu »Demografija, iseljavanje, migracije«
SUSRET
KOMENTAR
IZ PRIOPĆENJA SA 63. ZASJEDANJA SABORA HRVATSKE BISKUPSKE KONFERENCIJE
Obitelji staviti u središte brige Crkve i društva
NAŠI RAZGOVORI
(PRI)GOVOR ZNANOSTI
TEOLOŠKI OSVRT
MLADI MLADIMA
SUSRET

»Potrebna je snažna pronatalitetna i blaga migracijska politika« – Pod tim naslovom, uz tri fotografije koje ilustriraju ozračje sa skupa, počinje na naslovnici novoga broja Glasa Koncila, 44. u tekućoj godini s nadnevkom od 31. listopada, izvjestiteljski niz o nedavno održanom VI. Hrvatskom socijalnom tjednu, koji je bio posvećen gorućoj temi hrvatskoga društva: demografiji, iseljavanju i migracijama. Osim izvještaja o otvorenju i završetku skupa koji započinje na naslovnici, pod naslovom »Luksuz nedjelovanja više si ne možemo dopustiti«, Glas Koncila u cijelosti donosi završnu deklaraciju s njezinih 14 zahtjeva te 4 tematska izvještaja o jednako toliko područja o kojima se razmatralo na Tjednu: demografija, pod naslovom »Hrvatska je sa stjecanjem neovisnosti naslijedila i velike demografske dugove«; iseljavanje, pod naslovom »Još ne postoje ozbiljne institucije koje bi povezale iseljenu i domovinsku Hrvatsku«; migracije, pod naslovom »Migracijski val pred Hrvatsku postavlja ozbiljna pitanja«, te useljeništvo i povratništvo, pod naslovom »Domoljublje je važno, ali nije jedini pokretač povratka«.

Četrnaest točaka deklaracije urednik Glasa Koncila Branimir Stanić usporedio je s četrnaest postaja Isusovo križnog puta, izrazivši nadu i u petnaestu postaju, u demografsko uskrsnuće i oporavak. Kao što je Isusova muka i smrt bila plod također mnogih krivih odluka – primjerice izbora mnoštva između Isusa i Barabe – tako je i s demografskim slomom. »Dosad se redovito prednost davala izborima lošijih interesa«, kaže Stanić. »Sadašnja demografska kriza«, zaključuje urednik, »poziva na novo zajedništvo koje bi, kako stoji u deklaraciji, trebalo biti nadstranačko i svehrvatsko. Izdajom bi se stoga mogli nazvati svaki novi pogrješni izbori, svako poticanje beznađa, svaka ravnodušnost, ali i gubitak vjere da uopće može doći do demografskoga zaokreta.«

Svetkovina Svih svetih i Dušni dan, tj. spomen svih vjernih mrtvih, dali su povoda Glasu Koncila za intervju s teologinjom Ivom Mršić Felbar s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu. »Vjera nam govori da nas Bog ne čini savršenima fotošopirajući naše slabosti, nego nas čini savršenima upravo s tim slabostima. Štoviše, on kao da se služi slabostima ne bi li nam istaknuo naše jakosti«, kaže sugovornica o pozivu svih vjernika na svetost. »Trebali bismo i smrt slobodno prihvatiti kao jedini put koji vodi k Isusu«, znakoviti je naslov intervjua.

Dušnome je danu kao »prilici za promišljanje o ponovnom susretu s bližnjima«, onima koji su preminuli, posvećen prilog u rubrici »Mladi mladima«.

Među događajima iz života Crkve u Hrvatskoj o kojima izvještava 44. broja Glasa Koncila u ovoj godini je 63. zasjedanje Sabora Hrvatske biskupske konferencije, uključujući i tiskovnu konferenciju na kojoj je bilo riječi o prihvaćanju Papina poziva na poduzimanje sinodskoga hoda te o obitelji, uključujući i najavu dokumenta »Ususret svima bez iznimke« koji bi možda mogao otvoriti, uz primjereni i ozbiljni proces razlučivanja, i pristup rastavljenih i ponovno vjenčanih katolika pričesti.

Glas Koncila prenosi i priopćenje Tiskovnog ureda HBK-a o stručnom skupu (nad)biskupijskih povjerenika za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba, a pozornost privlače i izvještaji s dvaju znanstvenih skupova, međunarodne konferencije na temu »U kakvoga Boga ljudi danas vjeruju« koja je održana u Đakovu, kao i sa simpozija »Stopama pobijenih« održanog u Širokome Brijegu koji je organizirala vicepostulatura koja vodi istraživanje ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca. U posljednjem je izvještaju posebno zanimljiv dio koji izvještava o predavanju povjesničara mr. Stjepana Loze o takozvanom »Valerijanovom memorandumu«, koji su u propagandističke svrhe u lipnju 1941. godine izradili visoki predstavnici Srpske pravoslavne Crkve.

»Bog ima svoje vrijeme i za njegove projekte nikad nije kasno. Bar sam ja sada dokaz i kao takva mogu biti mnogima ohrabrenje«, kaže Ivona Zgrabljić, kantautorica, osnivačica i voditeljica centra »Talent za tebe« i majka dvoje djece, koja mnogo toga duguje zagovoru sv. Ivana Pavla II. Svoja je iskustva podijelila s čitateljima Glasa Koncila.

Učinio je to i Mihovil Depolo, mladi voditelj, ili izvorno »gaštald«, drevne bratovštine Svih svetih i svete smrti u Korčuli.

Nadahnut Marijom kao uzorom kako majčinstva tako i odgovorne žene, dr. fra Luka Marković u teološkome osvrtu u novome broju Glasa Koncila progovara o ulozi majčinstva. »Tamo gdje majčinstvo ima vrijednost, čovječanstvo ima budućnost. I obratno, gdje je majčinstvo prezreno, tamo počinje urušavanje društva, pa i civilizacije«, piše autor osvrta.