Glas Koncila br. 45/2018.

INTERVJU: O. DR. SERGE-THOMAS BONINO
MLADI MLADIMA
PRILIKA
Ovčara bola: uz Dan sjećanja na žrtvu Vukovara
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
PRESUDA ZA ASIJU BIBI
Noćna se mora nastavlja
DOKUMENT O FINANCIJAMA
SVETOST POBJEĐUJE
Kako se »Noć svetaca« proširila Hrvatskom
SPOMEN NA BISKUPA MARČELIĆA
Velikan Crkve u Hrvata
REPORTAŽA: KUSTOŠIJA

Naslovnica novoga broja katoličkoga tjednika »Glasa Koncila« s nadnevkom od nedjelje 11. studenoga posvećena je najavi službenoga pohoda hrvatskih biskupa »ad limina apostolorum«, tj. pohodu »na pragove apostola« u Vatikan i Rim, a koji započinju 12. studenoga. Biskupi HBK tijekom tjedan dana posjetit će grobove apostolskih prvaka, susresti se s papom Franjom te imati razgovore u uredima vatikanskih dikasterija.

Zašto hrvatsko gospodarstvo nije bolje? – pita se u svojem komentaru glavni urednik Glasa Koncila mons. Ivan Mikenić te se osvrćući na stanje u gospodarstvu dotaknuo i zbivanja oko koncerna »Agrokora« te istaknuo: »Po ocjeni nekih analitičara spašavanjem radnih mjesta pred očima javnosti zapravo su spašavane strukture koje su podigle ‘Agrokor’, i zaštitom proračuna spašen je zapravo veći dio ortačke mreže poduzetnika te su uključeni i novi ortaci iz inozemstva, a koncern ‘Agrokor’ predan je u većinsko vlasništvo strancima koji ni sjedište uprave ne žele u Zagrebu, nego su ga smjestili u Nizozemsku.«

Da još uvijek prevladava tvrdi prosvjetiteljski odnos između razuma i vjere, koji ih međusobno suprotstavlja i kategorički isključuje jedno zbog drugoga bez mogućnosti bilo kakvoga susretanja i dodira, može se saznati iz intervjua s o. dr. Sergeom-Thomasom Boninoom, dekanom Filozofskoga fakulteta  Papinskoga sveučilišta sv. Tome Akvinskoga (»Angelicum«) u Rimu.

Uz dokument »Ekonomska i financijska pitanja« u teološkom promišljanju Krešimira Cerovca naslovljeno »Gospodarstvo treba etiku da bi se spriječio bankrot« piše se kako je posebna pozornost posvećena i bankama koje se upozorava zbog »primjena pretjerano visokih kamatnih stopa, izvan stvarnih mogućnosti zajmoprimaca« što je etički nelegitimno i štetno za zdravlje gospodarskoga sustava u cjelini«.

Uoči blagdana prvoga hrvatskoga kanoniziranoga svetca sv. Nikole Tavelića u Glasu Koncila reportaža je posvećena istoimenoj zagrebačkoj župi na zapadnom dijelu grada u Kustošiji. »Mladi mladima« na svojim su stranicama naglasak stavili na očekivanja i odgovornost, a posvetili su se promatranju očekivanja kroz oči mladih osoba u današnjim vremenima.

U rubrici »Propisi-pravo-pravda« obrađeno je pitanje doplatka za djecu prema uredbama EU-a, u »Prigovoru znanosti« o tome smanjuje li ekološka prehrana rizik od raka, u »Katoličkim oblikovateljima kulture« biografsko-hagiografsko blago Josipa Antolovića, a »Naši razgovori« odgovaraju na pitanje: Trebaju li vjernicima smjernice u i o »migrantskoj krizi«?

Među vijestima ističu se one iz Zagreba o održanom znanstvenom skupu o biblijskoj antropologiji, posveti crkve Uzašašća Gospodnjega u Sloboštini, iz Preka s obilježavanja devet desetljeća smrti dubrovačkoga biskupa Josipa Marčelića, a donesen je i prikaz kako se Noć svetaca proširila Hrvatskom.

Uz novi broj Glasa Koncila objavljen je i magazin »Prilika« koji je s glavnom temom, uz Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, posvećen »Ovčari bola«.