Glas Koncila br. 49/2021.

INTERVJU: GLAZBENIK I ČLAN »BOŽJE POBJEDE« PETAR BULJAN
Ohrabrenje i snagu za izlazak iz krize vjernici prikupljaju na misama zornicama
ZAGREB
NA RADOST »GOSPOĐA I GOSPARA«
Papa Franjo imenovao Roka Glasnovića dubrovačkim biskupom
KOMENTAR
BJELOVAR
Hrvatski biskupi izražavaju zabrinutost zbog ukidanja mjere roditelj odgojitelj
NAŠI RAZGOVORI
(PRI)GOVOR ZNANOSTI
TEOLOŠKI OSVRT
VJERNICI LAICI AKTIVNI U CRKVI
SUSRET
OBITELJ I MEDIJI
REPORTAŽA

Prizorima vjernika koji pohode mise zornice novi broj Glasa Koncila, priređen za drugu adventsku nedjelju 5. prosinca, uvodi čitatelje u niz informativnih i formativnih priloga i vijesti o zbivanjima u Crkvi u Hrvatskoj i svijetu.

Komentar glavnoga urednika Glasa Koncila Branimira Stanića govori o izvještaju austrijskog tima stručnjaka o komemoraciji na Bleiburgu. »Austrijski znanstvenici okupljeni u komisiji jasno navode da su zločine počinili jugoslavenski partizani te da su mnoge masovno bez suđenja likvidirali na obližnjim stratištima… Kada takve tvrdnje dođu iz stručnih krugova izvan Hrvatske, one čak mogu postati usluga sadašnjoj hrvatskoj (državnoj) politici da sada lakše inzistira na odgovornosti za zločine te da se hrabro suoči s onima koji i danas u domovini i inozemstvu stigmatiziraju hrvatski narod i državu, a još za to neki uživaju i povlastice«, piše Stanić.

Tema koja je u fokusu novoga Glasa Koncila je ukidanje mjere roditelj odgojitelj. Prilog, u kojem govore stručnjaci dr. Ivan Malbašić i Ana Marija Berbić Lacko, upozorava da naprasno ukidanje takve demografske mjere vodi novom valu iseljavanja i socijalnih teškoća.

Gost središnjeg intervjua je mladi glazbenik i član zajednice Božja pobjeda Petar Buljan koji u predbožićnom ozračju govori o evangelizaciji duhovnom glazbom, iščekivanju Božića i obiteljskim vrjednotama. »Kada određene stvari počnu biti ‘biznis’, tu leži puno problema i zamki. Klikovi i brige oko dosega mogu ubiti čistoću. A da bi nešto bilo moćno i donijelo promjenu, mora biti čisto. Da bismo zadržali čistoću, ne želimo raditi na popularnosti onoga što radimo. Ona će doći ako to Bog želi«, kazao je Buljan.

Rubrika Reportaža donosi ozračje iščekivanja Božića u Kući »Betanija« milosrdnih sestara sv. Križa u Velom Lošinju. Redovnice vode kuću »Betaniju« u kojoj za Božić počinje nova sezona primanja gostiju. Tehnički gledano, riječ je o manjem hotelu koji može primiti 55 osoba. No, kako svjedoče redovnice, one se ne bave vjerskim turizmom, nego pastoralom turista.

Za Glas Koncila intervju za rubriku Susret dao je prizrensko-prištinski biskup Dodë Gjergji koji govori o albanskim katolicima i životu Crkve na Kosovu. U rubrici Vjernici-laici aktivni u Crkvi svoje vjersko svjedočanstvo iznosi mlada Zagrepčanka Petra Borošak. Uz novi broj Glasa Koncila dolazi i mjesečni magazin Prilika.