Glas Koncila br. 6/2018.

INTERVJU: DR. LADA ZIBAR
JOSIP BALAŠKO
Nadbiskup Stepinac u spašavanju židovske djece
NOVA »PRILIKA«
Istina o granici sa Slovenijom
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
NOVA SOCIJALNA POLITIKA
IVONA JURIŠIĆ
DR. DUBRAVKA PEZELJ-DULIBA
KOMUNISTIČKO GLASILO
REPORTAŽA

Naslovnica  broja “Glasa Koncila” br. 6 u tekućoj godini, s nadnevkom od 11. veljače, posvećena je proslavi 1046. Feste sv. Vlaha u Dubrovniku. Pontifikalno misno slavlje okupilo je ispred dubrovačke katedrale 12 nadbiskupa i biskupa, 70-ak svećenika i mnoštvo domaćih vjernika i hodočasnika iz drugih krajeva. Misu je predvodio riječki nadbiskup Ivan Devčić, koji je između ostaloga upozorio: “Ako se za slavlje blagdana ne pripremamo na vjernički način molitvom, postom, dobrim djelima, slavljenjem sakramenta ispovijedi, ako se ne trudimo oko duhovne obnove i sabranosti, ako nam je sve drugo u pripremi za blagdan važnije od duhovnoga, u našem će vjerničkom slavlju svjetovni moment nužno prevladati nad vjerničkim.”

“Koji je cilj ‘kulturnih’ ekscesa?”, naslovljen je komentar glavnoga urednika Ivana Miklenića, potaknut, nije teško zaključiti, najnovijom kazališnom predstavom, u kojoj je šest osoba iz hrvatskog javnog života “okićeno” svinjskim glavama. Na pitanje koji je zapravo njihov cilj, odnosno komu služe ti ekscesi, urednik podsjeća na misli Luke Brajnovića, jednoga od najvećih hrvatskih intelektualaca, koje je zapisao još g. 1953: “Umjetnost ne može biti slobodna od umnih zakona, jer bi to značilo besmislenu zbrku; ne može biti slobodna od umjetničkih zakona , jer bi tad bila tvornički proizvod, uredski spis ili bezoblična pisarija; ne može biti, napokon, slobodna od moralnih zakona, jer se na njima osniva poredak svijeta.”

U središnjem intervjuu dr. Lada Zibar, profesorica na osječkom Medicinskom fakultetu, specijalistica interne medicine i nefrologinja u Kliničkom bolničkom centru Osijek, smatra kako »Moramo povećati zdravstvenu pismenost naših građana!«, kako je to istaknuto i u naslovu.

Ivona Jurišić, animatorica mladih i svestrana župna suradnica u velikogoričkoj župi bl. Alojzija Stepinca u rubrici “Vjernici laici aktivni u Crkvi” poručuje da: “Radost i ljepota zajedništva stvarno ispuni srce i dušu”.

“Zapažanja” u članku: “Čovječnost spasila šest mladih života” među nekoliko tema govori i o Eni Svečić koja je preminula tri dana nakon dvanaestoga rođendana, čije je srce primilo je šestogodišnje dijete iz Londona, jetra su spasila jednogodišnje dijete u Njemačkoj i još jedno dijete u Nizozemskoj, pluća je dobilo 11-godišnje dijete u Beču, lijevi bubreg doniran je petogodišnjemu djetetu iz Njemačke, a desni 16-godišnjemu djetetu u Sloveniji.

U rubrici: “U službi bližnjega” Slavica Renko, predsjednica udruge »Pružam ti ruku« iz Umaga, opisuje njezin osnutak g. 2013. i ciljeve – pomoći djeci s raznim teškoćama u razvoju i omogućiti im ranu intervenciju u mjestu stanovanja.

U povodu Svjetskog dana bolesnika za Glas Koncila govori dr. Dubravka Pezelj-Duliba iz Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje.

“Potvrda Stepinčevih dobrih djela” naslov je svjedočanstva dječjeg spisatelja Josipa Balaška o povezanosti nadbiskupa Alojzija Stepinca, upravitelja Nadbiskupijskoga dobra Brezovica Karleca, noćnog čuvara Naceka, nadbiskupskog prijevoznika sa zaprežnim kolima Tomeka u spašavanju židovske djece.

Rubrika “Iz hrvatske duhovne poezije” donosi pjesmu: “Noćju” Josipa Karlovića rođenog u Iloku g. 1853., koji je uvršten u »Antologiju sriemskih pisaca«, g. 1944.

Četvrti nastavak nizanke o komunističkom glasilu “Naprijed” i njegovom  pisanju o Katoličkoj Crkvi naslovljeno je s gotovo nevjerojatnim naslovom: ” Zagrebačka je nadbiskupija imala selo s robovima!?”

“Crkva spaja različitosti u zajedništvo” naslov je reportaže iz istarskih župa: Savudrije, Svete Marije na Krasu i Kaštela.