Glas Koncila br. 8/2021.

INTERVJU – DR. O. MARKO IVAN RUPNIK
REZOLUCIJA VIJEĆA EUROPE
Necijepljene se ne smije diskriminirati
U FOKUSU
KOMENTAR
VATIKAN
Papa Franjo: Osloboditi život od prezasićenosti informacijama i kupnjom
APOSTOLSKI VIKARIJATI ARABIJE
MLADI MLADIMA
TEOLOŠKI OSVRT
YANGON – VATIKAN
Crkva podržala prosvjednike u Mjanmaru
zapažanja
SUSRET
REPORTAŽA

S Papinom korizmenom porukom »Spasenje nije uspon zbog slave, nego silazak zbog ljubavi« otvara se novi osmi broj katoličkoga tjednika Glasa Koncila u 2021. godini.

U korizmenom duhu intoniran je i intervju s glasovitim umjetnikom i duhovnikom slovenskim isusovcem o. dr. Markom Rupnikom naslovljen: »Korizma priprema čovjekova osjetila za susret s križem kao otkrivanje Božje ljubavi«. U razgovoru govori o svojem umjetničkom radu, ali i korizmi i postu iz nove dimenzije. Dok je jednim okom budno nadgledao kako napreduje slikanje mozaika u krstionici, iznosio je svoja promišljanja o umjetnosti, problemima današnjice, izazovima s kojima se suočava Crkva i egzistencijalnim čovjekovim traganjima.

Glavni urednik Branimir Stanić u komentaru piše proslavi Stepinčeva te o uvrštavanju filma »Stepinac – Kardinal i njegova savjest« u odgojno-obrazovne svrhe te ističe: »Stepinca su za života prvo zatočili u zatvoru u Lepoglavi, pa u Krašiću, a sada kada bdije nad vjernicima iz nebeske slave, nemoguće ga je ponovno gurnuti u progonstvo.«

Novi broj Glasa Koncila donosi i pravni prikaz rezolucije Vijeća Europe o cijepljenju u kojoj se jasno naznačuje »Oni koji odbiju cijepljenje ne smiju biti diskriminirani« te ističe da se na one koji odbiju cijepljenje ne smije vršiti politički ili bilo kakav drugi pritisak.

Također na stranicama katoličkoga tjednika tematizira se i novi Zakon o sjemenu, o kojem se izjasnilo 77 udruga koje okupljaju poljoprivrednike jer tvrde da se njime pogoduje monopolistima, a protiv interesa hrvatskih poljoprivrednika.

Ovotjedna reportaža predstavlja djelovanje Hrvatskoga katoličkoga liječničkoga društva koje slavi tri desetljeća od osnutka, a promiče kršćanska načela u području zdravstva, u zaštiti zdravlja naroda i čuvanju ljudskoga života od začeća do prirodne smrti, čiji liječnici žele živjeti svoj život i poziv usmjereni na Krista.

U povodu Godine čitanja slikar i pisac Svebor Vidmar za Glas Koncila govori o svojem životnom i umjetničkom putu na kojemu je susreo Boga, Kralja vječnosti te poručuje: »Tko želi biti umjetnik mora imati čvrstu i stabilnu obitelj«.

U novom broju je i rubrika »Mladi mladima«, povijesni feljton nastavlja prikazivati SDS-ov dosje o biskupu Stjepanu Bäuerleinu, u rubrici »Nahraniti vjerom« govori se o biblijskome odgoju u adolescenciji, »Obitelj i mediji« o ženskoj ljepoti na društvenim mrežama, a »Stvoritelj daje, čovjek prepoznaje« o učinkovitosti jaglaca…

Uz Glas Koncila objavljen je i mjesečni magazin »Prilika« koji donosi »Korizmeni put nade« – meditacije nad postajama križnoga puta iz potresom ranjene Hrvatske.

IZVORGlas Koncila br. 8/2021.
Prethodni članakPrilika br. 2/2021
Sljedeći članakPRILIKA ZA VELJAČU Korizmeni »Put nade«