KAPELA GOSPE OD NAVJEŠTENJA NA SUSKU Utočište mornara

Snimio: Z. Galić | Kapela Gospe od Navještenja na Susku

U Malom Lošinju na rtu Anuncijata na predjelu Čikata nalazi se zavjetna kapela pomoraca i putnika Navještenja Blažene Djevice Marije. Starija kapela s trijemom povećana je na današnji oblik g. 1858., i uklopljena je u novi dio s lijeve strane. U prošla vremena, kada su morima plovili jedrenjaci, majke, sestre i supruge ispraćale su mornare ili ih dočekivale uz molitve Djevici Mariji za sretan odlazak i povratak uz tu kapelu. Brodovi bi nakratko zastali u blizini kapelice na pučini mora između Čikata i Suska kako bi posada izmolila ružarij Gospi.

U prošla vremena, kada su morima plovili jedrenjaci, majke, sestre i supruge ispraćale su mornare ili ih dočekivale uz molitve Djevici Mariji za sretan odlazak i povratak uz tu kapelu. Brodovi bi nakratko zastali u blizini kapelice na pučini mora između Čikata i Suska kako bi posada izmolila ružarij Gospi.

Mornari sa Suska često su bili u nemogućnosti izvršiti zavjet Gospi na Čikatu jer bi oluje i morske nevere onemogućavale približavanje brodova obali. Iz toga su razloga na Susku i najbližoj mu točki s Čikatom, na Dartu iznad uvale Bok, g. 1930. izgradili zavjetnu kapelu Gospe od Navještenja. Ona je udaljena oko sat hoda od župne crkve, a s njezine lokacije optički se vidi kapela na Čikatu. Crkvicu na Susku blagoslovio je zadarski nadbiskup Pietro Doimo Munzani 2. rujna 1930.

Kapela je jednostavna četvrtasta građevina s plošnim pročeljem, preslicom bez zvona, bočnim duguljastim prozorima s vitražnim staklima i okulusom koji je ostakljen slikom bl. Alojzija Stepinca. Svetište je smješteno između začelnoga zida i prednjega prostora i odijeljeno je trijumfalnim lukom. Na njegovim bočnim stranicama nalaze se niše s postavljenim kipovima Srca Isusova i sv. Antuna Padovanskoga. Iznad kamenoga oltarnoga stola nalazi se slika s prikazom Blažene Djevice Marije, anđela Gabriela i Svetoga Duha.

U vrijeme dok je otok živio od polja i vinograda oni su se blagoslivljali kroz dvadesetak procesija na godinu. Danas su glavne procesije na Susku na blagdane Markova, sv. Katarine, Križeva, Spasova (Sensa), sv. Antuna Padovanskoga, Tijelova, Velikoga petka i Srca Isusova.