NA SLJEMENSKOJ STAZI BR. 1 Nova kapela Hrvatskih mučenika

Snimio: Z. Galić | Kapela Hrvatskih mučenika na Lipi
Kapela Hrvatskih mučenika nalaze se na sljemenskoj stazi br. 1 ili na putu od zagrebačke prvostolnice preko Ksavera, vrha Medvednice, kapele Majke Božje Sljemenske kraljice Hrvata do Lipe i dalje preko Laza za Mariju Bistricu.

Župi sv. Petra i Pavla iz podsljemenske Kašine pripada kapela Hrvatskih mučenika na istočnoj strani Medvednice na Lipi ispod vrha Rog (749 m). Kapela je izgrađena na slavu i čast hrvatskim mučenicima ubijenim ili palim za Hrvatsku kroz našu povijest. Građena je od g. 1994. do 2000. prema zamisli arhitekta Želimira Dujmovića, zalaganjem i marljivim radom župljana i planinara iz planinarskoga društva »Lipa« te njihova predsjednika Josipa Rukavine. Damir Raškaj bio je izvođač radova koji su započeli 22. lipnja 1994. blagoslovnom misom na gradilištu kapele. Misu je predvodio tadašnji župnik, a današnji biskup Josip Mrzljak s tri stotine vjernika iz Kašine, Sesveta, Čučerja, Vugrovca i ostalih podsljemenskih mjesta te planinara zajedno sa šestoricom svećenika. Josip Mrzljak posvetio je kapelu na blagdan svete Katarine 25. studenoga 2000. Na tornjić kapele postavljeno je zvono 21. ožujka 2004. Vitraje, poklon društva »Hrvatska žena Sesvete« i obitelji Grabovac, Ivančić, Dumančić, Karatović, Rihtarec i Zirdum, izradio je Ivan Kujundžić g. 2000. Do današnjih dana u kapeli je služeno stotinjak misa.

Kapela je kvadratnoga tlocrta s dvojim ulaznim vratima na pročelju, polukružnom sniženom apsidom i oltarnim stolom, pridodanim bočnim zvonikom i ulaznim trijemom. Izgrađena je od kamenih blokova, a neki su dijelovi prekriveni žbukom. Prozori na pročelju, bočnim zidovima i u svetištu imaju postavljene vitraje. Otvoreno krovište od drvene građe prekriveno je crijepom.

Kapela Hrvatskih mučenika nalaze se na sljemenskoj stazi br. 1 ili na putu od zagrebačke prvostolnice preko Ksavera, vrha Medvednice, kapele Majke Božje Sljemenske kraljice Hrvata do Lipe i dalje preko Laza za Mariju Bistricu. Od Čučerja ili Vidovca do kapele vodi staza br. 27 i 29, a iz Planine Donje br. 31 (spoj na 28).