PRIČA O ŽIVOTU »DVOJE« Međuljudski odnosi i površnost

Dvoje
Jim Cartwright: »Dvoje«; režija: Matko Raguša; prijevod: Tomislav Kuzmanović; glazba: Willem Miličević; kostimi: Marita Ćopo; igraju: Bojana Gregorić Vejzović i Dražen Čuček; Teatar Exit, Zagreb na 64. splitskom ljetu; izvedba u podrumima Dioklecijanove palače, Split, 31. srpnja.

»Dvoje« je priča o životu. Ili, bolje, priča iz života. Isječci iz života. Nekad veseli, a nekad tužni. Kao što život i jest. Više od deset različitih likova koje igra glumački par na maloj udaljenosti od gledatelja, točnije u njihovoj neposrednoj blizini, što stvara ugodnu, domaću atmosferu lokalnoga mjesta za okupljanje, kavu, pivo, razgovor, donosi djeliće svojih života, uspjeha i neuspjeha, suza i smijeha. Ljubav pred očima gledatelja poprima različite oblike: zaslijepljenost, nervozu, strah, veselje, tugu i iskrenu vjeru jednoga u drugoga. »Dvoje« je kazališna avantura dvoje vrsnih glumaca i njihovih čak 14 uloga, pokazavši kroz njih, uz glumačko umijeće, i brojne sudbine koje se kriju iza lijepe vanjštine muško-ženskih odnosa, utopljenih u žamor cafe-barova, zvuk džuboksa, dim cigareta, a sve uz zavodljivi zvuk saksofona koji svira Jakša Jordes.

Predstava »Dvoje« pred gledateljem se rastvara u dinamičnu paletu kratkih slika i jednostavnih dijaloga pomoću kojih su se rekonstruirali karakteri i životi protagonista, prikazujući sedam složenih odnosa. Neke od njih karakterizirale su život u prošlosti, druge skamenjenost u sadašnjosti, no kod svih je osjetno bio prisutan manjak komunikacije s drugima i sa samima sobom. Njihove maske i lijepo uređene vanjštine kriju neku zakopanu nesreću, ili frustraciju, a život prolazi i nitko nema volje ni želje otkopavati te slojeve.