U NAJTEŽIM DANIMA POMAŽE »LA VERNA« Ako treba, i šuti se uz umirućega

Blaženka Eror Matić, predsjednica udruge »La Verna«

Udruga »La Verna« registrirana je prije godinu dana, no ima iskustvo djelovanja od gotovo devet godina, kada su se aktivnosti pomoći palijativnim bolesnicima provodile u okviru Franjevačkoga svjetovnoga reda. Otuda i naziv udruge povezan s franjevcima i sv. Franjom koji je svoje rane nosio zadnje dvije godine svojega života. Volonteri udruge »La Verna« skrbe se za osobe suočene sa završetkom života, kao i za one koji ih vole i skrbe se za njih.

Svojom prisutnošću i brigom volonteri oboljelima pružaju osjećaj da su vrijedni i da su važni za zajednicu, da njihov život nije promašaj, što pridonosi očuvanju samopoštovanja i smanjuje izoliranost te pomaže u stvaranju mira i pripremi za mirno umiranje.

Skrb se pruža prema individualnim potrebama i osobnom izboru. Ponekad će to biti razgovor, ponekad šutnja, ponekad će to biti sitni kućanski poslovi, ponekad rješavanje neke papirologije, pomoć u šetnji, pratnja u odlascima do liječnika, duhovna potpora i mnogi drugi poslovi. Svojom prisutnošću i brigom volonteri oboljelima pružaju osjećaj da su vrijedni i da su važni za zajednicu, da njihov život nije promašaj, što pridonosi očuvanju samopoštovanja i smanjuje izoliranost te pomaže u stvaranju mira i pripremi za mirno umiranje. Svojom prisutnošću volonteri pomažu i obiteljima oboljelih jer im se oslobađa vrijeme koje mogu iskoristiti za odmor ili neke druge aktivnosti, kao i u žalovanju jer imaju nekoga tko je s njima prošao zadnje dane života njihova umrloga člana.

U udruzi je na puno radno vrijeme zaposlena diplomirana socijalna radnica koja bolesnika i obitelj može upoznati s pravima i mogućnostima da dobiju neku drugu pomoć (institucije ili udruge) te im pomoći u povezivanju s institucijama (gerontološkim centrima, socijalnim centrima i sl.). Udruga raspolaže i određenim brojem ortopedskih pomagala koje besplatno posuđuje. Usluge koje pruža udruga potpuno su besplatne. Pomoć se pruža na području Zagreba, a posjeti se organiziraju na poziv bolesnika ili obitelji. Svojom brigom, posjetima i pomoću u kući obiteljima pruža se, prije svega, osjećaj da postoji netko komu se mogu obratiti i tko će razumjeti njihove teškoće. Stavljajući u središte oboljeloga i njegovu obitelj, pružanjem konkretne pomoći, stvara se ozračje ljubavi i pažnje, pridonosi očuvanju istinskoga dostojanstva ljudske osobe te svetosti života. Iskustvo rada s palijativnim bolesnicima i članovima njihovih obitelji potvrđuje njihovu veliku potrebu za razumijevanjem, potporom zajednice, srećom i smanjenjem stresa koji je neizbježan i vrlo izražen zbog velikih životnih promjena kakve donosi neizlječiva bolest. Ured udruge otvoren je svakim radnim danom od 8 do 16 sati, a broj telefona je 01/ 55 88 917 ili 099 312 7749. Mogu se javiti svi kojima je potrebna pomoć udruge, ali i svi oni koji bi se htjeli uključiti kao volonteri. Mrežna je stranica www.laverna.hr, a Facebook-stranica www.facebook.com/palijativna.skrb.