U OVONEDJELJNOM GLASU KONCILA VELIKI EKSKLUZIVNI INTERVJU S NADBISKUPOM SVJATOSLAVOM ŠEVČUKOM »Krist je danas razapet u tijelu raspete Ukrajine«

Često se primjećuje umor, ne samo unutar Ukrajine, nego i izvan nje. Stoga vas molim: nemojte se umoriti! Jer tajna naše pobjede - ne samo nad ruskom agresijom, nego i pobjede dobra nad zlom, pobjede života nad smrću - tajna je izdržljivosti. Moramo ustrajati da ponudimo svoju ljubav i pomoć žrtvama ovoga rata. Molim vas, nemojte se umoriti.

Vjera da će život prevladati nad uništenjem hrani ukrajinsku otpornost, riječi su koje je poglavar Ukrajinske grkokatoličke Crkve veliki nadbiskup kijivsko-halički Svjatoslav Ševčuk uputio u ekskluzivnom intervjuu za Glas Koncila. Govoreći iz svoje rezidencije u Kijivu preko videopoziva o vjerskom životu usred druge ratne korizme u Ukrajini, o tome kako Crkva nastavlja služiti svojim vjernicima te posredničkoj ulozi pape Franje, nadbiskup Ševčuk imao je posebnu poruku i hrvatskim vjernicima koji se susreću s ukrajinskim izbjeglicama.

Stvorite mjesta slušanja u svojim župama

»Pozivam hrvatske katolike da dijele blago vjere brojnih izbjeglih koji se trenutačno nalaze u vašoj zemlji. Molimo vas da ih poslušate. Ukrajinski je jezik vrlo blizak hrvatskomu i oni će vrlo lako naučiti hrvatski jezik. Potaknite ih da progovore. Stvorite posebne zajednice i mjesta slušanja u svojim župama jer oni donose bol u svojim srcima i trebaju tu bol izraziti. Trebaju nekoga tko će ih saslušati, s kim će podijeliti svoje osobne priče, svoja osobna kršćanska iskustva, a te će vas priče obogatiti i pomoći vam da ostanete kršćani u sekulariziranu svijetu Europske unije«, rekao je za Glas Koncila nadbiskup Ševčuk.

Tajna pobjede je izdržljivost

Poruke velikoga nadbiskupa o vjeri u ratu izrečene u korizmenom duhu – a koje je uputio u jednom od rijetkih samostalnih intervjua za inozemne medije u posljednjih godinu dana, baš za hrvatsku crkvenu javnost preko stranica Glasa Koncila – još su veći poticaj da i hrvatski vjernici odgovore na njegov poziv na molitvu za mir u Ukrajini.

»Često se primjećuje umor, ne samo unutar Ukrajine, nego i izvan nje. Stoga vas molim: nemojte se umoriti! Jer tajna naše pobjede – ne samo nad ruskom agresijom, nego i pobjede dobra nad zlom, pobjede života nad smrću – tajna je izdržljivosti. Moramo ustrajati da ponudimo svoju ljubav i pomoć žrtvama ovoga rata. Molim vas, nemojte se umoriti«, poručio je nadbiskup najveće istočne katoličke Crkve vlastitoga prava, Ukrajinske grkokatoličke Crkve.

Cijeli intervju možete pročitati u ovonedjeljnom tiskanom izdanju Glasa Koncila koji potražite u župama diljem Hrvatske.