CRKVA GOSPINA NAVJEŠTENJA U BLATU NA KORČULI Kako su gusari »presudili« crkvi

Otok Koručula (16)

Snimio: Z. Galić | Crkva Gospina navještenja u Blatu

Na glavnoj cesti koja od središta Blata vodi za Velu Luku do g. 1947. nalazila se crkvica Gospe Nuncijate (Gospina navještenja). Izgrađena je krajem 17. st. kao zavjetna crkvica pomorca Šimuna Nalešića koji je ostao živ u napadu gusara na njegov brod. Zahvaljujući utjecanju Gospi, Šimunov brod nije potopljen iako je bio pogođen tanetom iz topa. Tane je danas pohranjeno u župnu crkvenu zbirku. Poslijeratnom obnovom ceste za Velu Luku crkva se našla na trasi nove prometnice.

Crkvica Gospe Nuncijate (Gospina navještenja) izgrađena je krajem 17. st. kao zavjetna crkvica pomorca Šimuna Nalešića koji je ostao živ u napadu gusara na njegov brod. Zahvaljujući utjecanju Gospi, Šimunov brod nije potopljen iako je bio pogođen tanetom iz topa.

Dogovorom blatskoga župnika i općine, a na njezin trošak, crkvica je razgrađena i ponovno izgrađena pedesetak metara istočnije od prvobitne. To je današnja bogomolja koja se nalazi nekoliko metara od glavne prometnice. Novopodignuto zdanje blagoslovljeno je 25. ožujka 1947. za blagdan Blagovijesti (Navještenja).

Crkva je orijentirana s ulazom i pročeljem na zapad, a začelni ravni zid svetišta nalazi se na istoku. Cijeli kompleks izgrađen je na malom platou s kamenim križem ispred pročelja i niskim ukrasnim raslinjem iza crkvice. Građena je pravilno tesanim kamenim blokovima, s plošnim pročeljem i kamenom preslicom i jednim zvonom. Profil kamenih dovrataka stiliziran je jednostavnim formama kakve su i na dva četvrtasta rubna kamena okvira prozora uz ulaz u crkvu. Iznad portala postavljena je kamena rozeta u obliku četverolista. Na bočnim stranama i začelnom zidu nema prozora. Krov je prekriven oblim kanalicama. U jednostavnoj unutrašnjosti oltarni stol i oltarna slika nalaze se na stražnjem zidu crkvice. Slika je smještena u stilizirani okvir, a prikazuje scenu navještenja s Djevicom Marijom, Bogom Otcem i anđelom Gabrijelom u gornjem dijelu te nekoliko likova svetaca koji kleče u donjem dijelu slike. U pozadini su vjerojatno naslikani likovi donatora. Kraj slike nanizani su zavjetni darovi Gospi u ostakljenu ormariću.